borba s inflacijom

Počelo je snižavanje kamatnih stopa, no neće biti jednako za sve. Evo zašto

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Igor Kralj / Pixsell)

(Snimio: Igor Kralj / Pixsell)


Zbog snižavanja inflacije, ali i usporavanja gospodarstva eurozone, Europska središnja banka počela je popuštati svoju politiku rekordno visokih kamatnih stopa. Proteklog tjedna treći je put snizila stope za 25 postotnih bodova, pa su ključne kamate na depozite snižene s 4 na 3.25 posto, prenosi HRT.

Taj će se pad osjetiti i u Hrvatskoj, ali snižavanje kamatnih stopa neće biti za sve građane jednako.

Za Europsku središnju banku i dalje je glavni izazov ima - borba s inflacijom. Popuštanje restriktivne monetarne politike u sljedećim mjesecima, ovisit će, ponavljaju u ECB-u, o podacima, i inflatornim i ekonomskim.

- Odlučno se zauzimamo za skori povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva posto. Zadržat ćemo ključne kamatne stope restriktivnima onoliko dugo koliko bude potrebno da se postigne taj cilj, naglasila je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde.

Na tržištima kapitala s nestrpljenjem se iščekuje, pa i prognozira, daljnje snižavanje kamatnih stopa, koje bi značilo i povoljnije uvjete financiranja kompanija.

- Europska središnja banka ove godine održat će još jedan sastanak. U prosincu se očekuje daljnje snižavanje kamatne stope. Bio bi to mali pomak od 25 postotnih bodova. Na tržištu se procjenjuje da je vjerojatnost za to oko 60 posto, istaknuo je broker Tim Oechsner, Steubing AG.

Kamatne stope za hrvatske građane, podsjećaju u HNB-u, proteklih su godina rasle sporije nego u drugim zemljama eurozone, jer je većina stambenih kredita imala fiksne kamatne stope.

Stoga bi se najnoviji potezi ECB-a najviše trebali osjetiti na novim stambenim kreditima.

Kada je riječ o postojećim kreditima, snižavanje kamatnih stopa najviše će osjetiti građani koji su najviše osjetili i njihov rast. A to su, kažu u Udruzi banaka, oni čiji krediti imaju promjenljive kamatne stope vezane uz Euribor.

Cijeli članak možete pročitati na web stranici HRT-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter