Saborska zastupnika

Novak (Možemo!): Slučaj devetogodišnjaka pokazao sve slabosti sustava

| Autor: Hina
(Snimio Patrik Macek / Pixsell)

(Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Saborska zastupnika Dubravka Novak (Klub Možemo!) ustvrdila je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je slučaj devetogodišnjeg učenika problematičnog ponašanja pokazao sve slabosti sustava obrazovanja i nekompetentnost struktura.

"Slučaj devetogodišnjaka ozbiljno je uzdrmao ne samo javnos, nego je pokazao sve slabosti sustava, sve nekompetencije struktura, ministarstva i agencija, pokazao je podilaženje roditeljima, dok su pritisci na učitelje, razrednike, pedagoge, ravnatelje nazvani incidentom”, kazala je Novak u slobodnom iznošenju stajališta.

To je tek vrh ledenog brijega, ocijenila je Novak navodeći podatke istraživanja iz travnja prošle godine. Prema njemu, 93 posto nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola susrelo se s neprimjerenim ponašanjem ili postupanjem roditelja svojih učenika u prethodnih 12 mjeseci, 30 posto s neprimjerenim fizičkim ili verbalnim ponašanjem roditelja, a 40 posto s pritiscima roditelja za povećanje ocjena. 

"Učitelj se ne smije zamjeriti roditeljima, još manje djeci, jer slijede prijave, neugodnosti, bolovanja, pa eto i ostavke ravnatelja. Slijede prijave agenciji, ministarstvu, pravobraniteljici i svima, pritisci su sve veći i sve češće", kazala je .

"Poštovana gospodo iz ministarstva i agencija, vratite dignitet učiteljima koji ste im oduzimali godinu za godinom, dok ste u roditeljima sve više gledali birače a ne roditelje partnere učiteljima” , pozvala je zastupnica Možemo!.

Zastupnik Mosta Ante Kujundžić u slobodnom govoru upozorio je na složenu situaciju s posvajanjem djece u Hrvatskoj.

Trenutno je u Hrvatskoj 661 dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno u domovima, njih 1.963 smješteno je u udomiteljskim obiteljima a još 240 njih nalazi se u stambenim zajednicama.

Značajan broj djece je u domovima duže od tri godine, unatoč tome što zakoni i pravilnici nalažu da ne bi trebala biti toliko dugo u institucijama, kazao je.

S druge strane, dodao je, u registru posvojitelja u 2022. bilo je 1.322 ljudi.

"Proteklih godina broj posvojenja kreće se oko 150 godišnje i u odnosu na prije devet godina nismo se daleko odmaknuli”, ustvrdio je Kujundžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter