fali psihijatara

Preko 50 tisuća djece ima problema s mentalnim zdravljem, a anksioznost im prenose - roditelji

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


U Hrvatskoj više od 50 tisuća djece ima problema s mentalnim zdravljem, ali taj broj raste. Psihijatara koji bi liječili tu djecu nema dovoljno. Kako pomoći djeci i što se s njima događa, u emisiji Nedjeljom u 2 govorio je dječji psihijatar Tomislav Franić.

Franić ističe da je velik porast psihičkih poremećaja, ali i broja mladih koji traže pomoć vezano za anksioznost, depresiju, poremećaj prehrane, poremećaj identiteta. Dodaje da je porast psihičkih poremećaja stvaran, a on je stvaran, kako kaže, zbog društvenih promjena, što je trend koji dolazi sa zapada.

Ističe da je zapadno društvo kompetitivno i ono traži samo uspjeh koji se podrazumijeva i za njega se ne dobiva pohvala, a sve što je, kako kaže, ispod uspjeha je neuspjeh za koji dobivamo kritiku okoline i nas samih. Smatra da društvene mreže imaju svoj pozitivan potencijal, što znači dobiti znanje, informaciju, razviti kreativnost, projekte, ali isto tako postoje i negativne strane kao što je nepostojeća stvarnost.

Ističe da je u današnje vrijeme velik problem usamljenosti, koji je razlog stoga što ne znamo kako biti zajedno. Na pitanje što misli o agresiji djece, Franić je kazao da djeca rade ono što vide. Kako kaže, naša djeca su naš proizvod.

Franić naglašava da djeca dobivaju anksioznost preko roditelja. - Mi smo u životu izloženi i pozitivnim i negativnim iskustvima i moramo se naučiti kako se suočiti živjeti s tom frustracijom. Mi skupljamo tako sva iskustva i kada se kao odrasli nađemo pred problemom koji nas frustrira, upotrebljavamo alate s kojima smo se suočili, rekao je.

Naglašava kako je humor neizmjerno važan u psihologiji i kako ga se smatra jednim od rijetkih pozitivnih obrambenih mehanizama, ali humor može biti i negativan.

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter