peti po redu

HZJZ obilježava Tjedan školskog doručka

| Autor: Hina
(Snimio Duško Jaramaz/Pixsell)

(Snimio Duško Jaramaz/Pixsell)


U sklopu nacionalnog programa 'Živjeti zdravo', u ponedjeljak je započeo peti Tjedan školskog doručka, inicijativa HZJZ-a koja za cilj ima podizanje svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za školarce, s naglaskom na njegovu ključnu ulogu u očuvanju zdravlja djece.  

Pod sloganom "Doručak za pet", ovogodišnji Tjedan školskog doručka ima edukativnu svrhu promicanja konzumacije preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno, očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema podacima istraživanja Europske inicijative praćenja debljine u djeceprovedenog kroz 2021. i 2022. godinu, primjetan je napredak u prehrambenim navikama školaraca, no i dalje samo 3 posto djece u Hrvatskoj konzumira preporučenu količinu voća i povrća dnevno. "Školski doručak je odlična prilika za konzumaciju barem jedne od preporučenih pet porcija voća ili povrća dnevno", poručuju iz HZJZ-a.

Kroz aktivnosti u Tjednu školskog doručka, škole diljem Hrvatske sudjelovat će u brojnim aktivnostima, istražujući omiljene vrste voća i povrća te osmišljavajući nove školske doručke. Osim toga, učenike će se poticati da s konzumacijom voća i povrća nastave kroz ostatak dana, ali i da upoznaju i isprobaju neke njima nove namirnice i jela. 

Tjedan školskog doručka pokrenut je 2020. godine u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom Sanje Musić Milanović, a traje od 14. do 18. listopada. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter