odluka o isplati

HZMO: Važna obavijest za dio umirovljenika


Autor: Hina
(Snimio Luka Jeličić)

(Snimio Luka Jeličić)


Od 9. listopada na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac, putem kojeg je korisnicima mirovine s tzv. inozemnim elementom omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate Jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

U skladu je to s Odlukom o isplati Jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 6. rujna 2024, priopćili su iz HZMO-a.

Riječ je o korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnicima samo inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu.

Korisnici mirovine s inozemnim elementom, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 840 eura, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za rujan 2024.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2024., kao i izvadak iz bankovnog računa, iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2024.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga.

Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a.

Iz HZMO-a napominju da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (840 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH.

Ističu i da takvi korisnici inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Hrvatskoj.

JNP će biti isplaćen najkasnije u prosincu ove godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, navodi HZMO.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter