NAGRADA ČITATELJA

Hrvatska uvrštena među omiljene svjetske destinacije za putovanja. Evo koja je na listi

| Autor: Sanda Milinković
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Čitatelji Condé Nast Travelera s ukupno 575,048 glasova, ocjenjivali su najbolje destinacije, države, otoke, i još mnoštvo toga u 37. izdanju “nagrada čitatelja” koje održava ovaj časopis namijenjen putoholičarima.

Čitatelji su uvrstili Hrvatsku u top 20 omiljenih zemalja svijeta (Top/Favorite Countries of the World). Prvo mjesto zauzeo je Japan, a Hrvatska se našla na 11. mjestu s ocjenom 91.23.

Najomiljenije zemlje na svijetu prema izboru Condé Nast Traveler Readers’ Choice Awards 2024:

U top 20 i u kategoriji najboljih

Hrvatska se našla među top 20 i u kategoriji najboljih zemalja svijeta (Best Countries of the World) gdje je zauzela 12. mjesto s ocjenom 89.43. Japan je i na toj listi zauzeo prvo mjesto, druga je Švicarska, a treći Tajland.

“Tajna je otkrivena: ova balkanska zemlja možda je bila izvan utabanih staza prije desetak godina, ali brzo dobiva na popularnosti, zahvaljujući povećanim izravnim letovima, priljevu krstarenja, a posebno popularnosti Igre prijestolja.

Hrvatska osjeća rastuće bolove zbog svog uspjeha, s mjestima poput Dubrovnika i Splita koja postaju jednako posjećena turistima poput Venecije ili Amsterdama, ali postoji mnogo područja diljem zemlje koja nagrađuju istraživanje: objedovanje u restoranima na obiteljskim farmama i kušanje lokalnog maslinovog ulja u Istri, jureći gliserom uz obalu Trogira, putujući kroz vinograde i uzgajališta kamenica na dalmatinskoj obali ili ploveći među mirnim Kornatskim otocima koji su prošarani hrastovim šumama, stoljetnim crkvama i utvrđenim selima.

Rezultat? Ono što lokalni Dalmatinci zovu fjaka – taj slatki osjećaj ne raditi apsolutno ništa”, stoji u opisu.

Najomiljeniji otoci u Europi

Na listi najomiljenijih otoka u Europi (Top Islands: Readers’ Choice Awards 2024), pronašao se Hvar na osmom mjestu od ukupno deset otoka. Prva na listi je Kreta, a druga Sardinija.

Top lista najprijateljskijih država

Hrvatska se smjestila i na treće mjesto “najprijateljskijih” (The friendliest countries in Europe) europskih država s ocjenom 92.45.

“Podignuvši se sa desetog mjesta na popisu iz 2023. godine, Hrvatska se etabirala kao jedna od najprijateljskijih europskih država i osigurala mjestu među top tri. Država možda jest malena, ali je bogata nacionalnih parkovima, UNESCO nalazištima i mnoštvom plaža.

Izgubite se u kamenim uličicama Dubrovnika ili se sunčajte na nevjerojatnoj plaži Zlatni rat”, stoji u opisu Hrvatske na stranici Condé Nast Traveller.

Na prvom mjestu ovog popisa nalazi se Austrija (koja je ujedno i debitirala na popisu), a na drugom Irska.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter