danas maksimalni vodostaj

Zbog visokih vodostaja Save, Kupe i Odre na snazi mjere obrane od poplava

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Slaven Branislav Babic / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Slaven Branislav Babic / Pixsell)


Maksimalni vodostaj Kupe u Karlovcu očekuje se danas poslijepodne, na razinama iznad +800 cm, a stožer Civilne zaštite grada Karlovca odradio je sve pripremne radnje za obranu od poplava, izvijestili su u petak iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Vodostaj Kupe u Karlovcu u 7 sati dosegnuo je 752 centimetra zbog čega su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene ceste u Brodarcima, uz Kupu (MO Velika Jelsa), na  Selcu (spoj Banije i DC 36), te u Kobiliću, cesta uz Kupu (MO Pokupska Dolina) i u Brođanima, također cesta uz Kupu (MO Skakavac), navode na platformi 'X'.

Stožer civilne zaštite grada Karlovca još jučer je odradio sve pripremne radnje za obranu od poplava, pripremio i distribuirao vreće s pijeskom u dijelove grada gdje su moguće poplave, a generalni direktor Hrvatskih cesta Zoran Đuroković podsjetio je da je izgrađeno 400 metara privremenih sustava obrane od poplava, potencijalno ugroženim naseljima je raspodijeljeno 10.000 vreća s pijeskom, napunjeno još 20.000 za potrebe eventualnih intervencija, te 12 crpki raspoređeno na teren, spremno za crpljenje zaobalnih oborinskih voda.  
 
U Gračacu se stanje postupno normalizira, oborinske vode u nizinskim predjelima naselja se povlače te se ispumpava voda iz poplavljenih podrumskih prostorija. Vode koje se slijevaju s brda i uzvišenja prema naseljima odvode se pomoćnim rasteretnim kanalima.
 
U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une. Na kritičnim dionicama preventivno su postavljene montažno-demontažne barijere u Hrvatskoj Kostajnici te vreće s pijeskom u Obrovcu.
 
Zbog vode na kolniku zatvorene su prometnice DC228 Ozalj-Kamanje i Jurovski Brod-Donji Bukovac, lokalne ceste u Ličkom Novom, između mjesta Blaževci i Močile, između mjesta Donja Kaniža i Lički Novi i u mjestu Podastrana. Zbog klizišta otežano se prometuje na ŽC6201 u Vrgorcu.

Na terenu su sve operativne snage, a građani, zatreba li im pomoć mogu kontaktirati Stožer civilne zaštite na [email protected] i broj mobitela 099 5284 728.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter