Armin Hodžić

Predsjednik Kluba manjina o Kajtaziju: Na institucijama je da obave svoj posao

| Autor: Hina
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Armin Hodžić poručio je u srijedu da će njihov Klub djelovati u slučaju zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija, kojeg se optužuje za nasilje i financijske malverzacije, kada nadležne institucije obave svoj posao i utvrde što se dogodilo.

"I ja osobno i mi kao Klub nacionalnih manjina osuđujemo svaki oblik nasilja, posebice ono usmjereno prema ženama. U ovom konkretnom slučaju je niz oprečnih izjava s jedne i s druge strane i mi očekujemo da će nadležne institucije utvrditi što se tu točno dogodilo te da ćemo i mi nakon toga moći konkretnije govoriti o tome", rekao je Hodžić govoreći o optužbama na račun člana njihova Kluba Kajtazija. 

Njega je za nasilje optužila predsjednica Saveza Roma "Kali Sara" i donedavna suradnica Suzana Krčmar, a zaposlenici te udruge iz koje su ga jučer izbacili i za, prema pisanju Nacionala, financijske malverzacije.

Kajtazi, s druge strane, sve negira.

Upitan jesu li razgovarali s Kajtazijem o ovim optužbama, Hodžić je kazao da su se vidjeli "s njime samo u prolazu na jučerašnjem koalicijskom sastanku".

"O tome je jučer sve rekao premijer. S obzirom da je neki slijed događaja bio i nakon tog sastanka, vjerujem da ćemo u danima koji dolaze dobiti neko obrazloženje", dodao je. 

Hodžić: Na nadležnim institucijama je da obave svoj posao

Istaknuo je kako aktere ove priče, i Kajtazija i Krčmar, poznaje kao kolege te da je uvijek imao s njima dobru suradnju.

"Nisam primjećivao nekakve probleme pa sam bio poprilično iznenađen svime ovime o čemu se govori", rekao je. 

Na pitanje hoće li Kajtazi ostati u Klubu nacionalnih manjina ako se pokaže da su točne optužbe koje je iznijela Krčmar na njegov račun, predsjednik Kluba je poručio kako ne bi ništa prejudicirao. 

"Na nadležnim je institucijama da obave svoj posao i utvrde što se dogodilo, kako bismo mi onda mogli iznijeti svoj stav i razmjerno tome djelovati", kazao je dodavši kako je na Kajtaziju da rasvijetli detalje ovog slučaja. 

Ban Vlahek: Položaj žena Romkinja u Hrvatskoj je težak

Potpredsjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, SDP-ova Boška Ban Vlahek poručuje da "čvrsto vjeruje u institucije koje će ovo istraživati". 

"Drago mi je da gospođa Krčmar izašla u medije, a još više mi je drago da je dobila podršku društva", kazala je i naglasila da je položaj žena Romkinja u Hrvatskoj težak. 

"S obzirom da dolazim iz kraja u kojem znam kako žene Romkinje žive i kako se muška populacija odnosi prema njima, dajem im punu podršku", istaknula je. 

Pozvala je institucije da istraže ovaj slučaj kako bi se oštro osudio svaki oblik nasilja, "pa makar bilo to i verbalno nasilje, kako Kajtazi kaže, jer je svako nasilje nasilje", ali i navode o financijskim malverzacijama. 

Sanader: Kajtazi je rekao da nije bilo fizičkih kontakata

Ante Sanader iz HDZ-a, čiji je Kajtazi koalicijski partner, rekao je kako im je Kajtazi na jučerašnjem sastanku parlamentarne većine kazao da "nije bilo nikakvih fizičkih kontakata". 

"Nisam čuo od gospođe Krčmar da je rekla da je bilo fizičkog nasilja. Ako su se oni nešto svađali, mislim, svađamo se sa svakim. Ne znam je li to bila svađa ili fizičko nasilje i ne mogu ja to komentirati", izjavio je. 

HDZ ima nultu toleranciju za svaki oblik nasilja, ali za svakog vrijedi presumpcija nevinosti, kazao je Sanader upitan treba li se Kajtazi povući s dužnosti dok se ova situacija ne razriješi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter