dosegnuo najveći vodostaj

Batina: Očekuje se da će vodeni val proći bez većih šteta i izvanrednih okolnosti

| Autor: Hina
(Snimio Davor Javorović/Pixsell)

(Snimio Davor Javorović/Pixsell)


Vodeni val na Dunavu ušao je tijekom noći u Hrvatsku te dosegnuo najveći vodostaj od 708 centimetara, no, s obzirom na sve pripreme, očekuje se da će proći bez većih šteta i izvanrednih okolnosti.  

Istaknuli su to u srijedu potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predstavnici Stožera Civilne zaštite i "Hrvatskih voda" nakon sjednice osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite u Batini.

Ministar Medved kazao je da su sve sastavnice, koje su proteklih dana sudjelovale u pripremama za obranu od poplava, jamstvo da će vodeni val proći bez izvanrednih okolnosti te bez većih šteta za živote i imovinu ljudi.

Naglasio je značaj koordinacije sastavnica sustava Civilne zaštite i domovinske sigurnosti, od kojih je svaka dala svoj udio u pripremnim aktivnostima te značaj preventivnih aktivnosti "Hrvatskih voda", posebice na izgradnji obalo-utvrda, kako bi se mogli suočiti s takvim izazovima.

Sve je to rezultat odgovornog i promišljenog pristupa s ciljem zaštite ljudi i imovine. Kada smo imali realnu procjenu o visini ovog vodenog vala, donijeli smo pravodobne odluke o angažiranju potrebnih snaga i njihovom stavljanju u potrebni stupanj pripravnost, i sve dok vodeni val ne izađe iz Hrvatske, ove će snage biti u pripravnosti, poručio je ministar Medved.

To je, smatra, potvrda da Hrvatska i u pogledu zaštite od poplava te svih drugih vremenskih nepogoda odrađuje svoju misiju te da je na razini odgovora na sve vrste kriza, jer ima kvalitetan sustav i kvalitetne ljude.

Đuroković: Vodostaji niži u odnosu na prognoze, no sve službe rade danonoćno

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković izvijestio je da su vodostaji ovog vodenog vala 60 do 70 centimetara niži u odnosu na prognoze, te da će Kopački rit dodatno rasteretiti ovaj vodeni val, pa će nizvodni vodostaji kod Osijeka, Aljmaša i Vukovara, biti nešto niži.

Temeljno je da smo bili spremni dočekati vodeni val na Dunavu na razini od 775 centimetara, što se nije ostvarilo, pa vjerujemo da ćemo ovaj vodeni val iz Hrvatske ispratiti bez većih šteta, ocijenio je Đuroković.

Naveo je da će danas i sutra opterećenje biti na području Kopačkog rita, Osijeka i Aljmaša, u petak se vodeni val očekuje na području Vukovara, tijekom vikenda kod Iloka, a nakon toga će bez šteta izaći iz Hrvatske.

Bez obzira što je vodeni val nešto niži od očekivanog, sve će službe će raditi danonoćno sve dok vodeni val ne izađe iz Hrvatske, dodao je Đuroković.

Ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut podsjetio je da je, uz aktivnosti lokalnih stožera, Ravnateljstvo Civilne zaštite poslalo 34 pripadnika državne intervencijske postrojbe, odnosno devet timova s čamcima i tri tima s dronovima te podiglo u pripravnost pripadnike Hrvatske vojske.

Izvijestio je da se jučer kod Aljmaša prevrnuo čamac s dvije osobe, jedna je isplivala iz Dunava i pozvala Centar 112,  a drugu osobu su nakon potrage pronašli pripadnici Intervencijske postrojbe i policije te upozorio sve blizu nabujalih rijeka da ne ulaze u vodu, posebice u noćnim satima, i ne izlažu se opasnostima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter