Novinarka i diplomatkinja 

Aurora Weiss najavila predsjedničku kandidaturu

| Autor: Hina
(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)

(Snimio Marko Lukunić/Pixsell)


Novinarka i diplomatkinja Aurora Weiss najavila je u srijedu predsjedničku kandidaturu ustvrdivši kako aktualni političari u RH nisu dorasli globalnim izazovima te da Hrvatska treba lidera koji će se znati s njima nositi.

Ona se založila za povećanje predsjedničkih ovlasti koje bi uključivale domenu Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva obrane i sigurnosno-obavještajne službe.

Uloga predsjednika je predstavljati svoju državu svijetu, naglasila je i obećala da, ako to bude ona, da će to činiti dostojno.

Po njezinom sudu u Hrvatskoj proteklih nekoliko godina imamo premijera i nemamo predsjednika, već imamo oporbenog premijera što je nedopustivo. Ulogu predsjednika treba jačati, posebno u vrijeme globalnih izazova, većim ovlastima, istaknula je.

Smatra da je potrebna osoba koja će hladne glave biti spremna razgovarati sa svim liderima i susjedima. Upozorila je kako je zapadni Balkan goruća točka ocijenivši da "uzavrela" situacija između Crne Gore i Hrvatske nikako nije opravdana. Drži kako se trebamo pomiriti sa prošlošću, kao što je to učinjeno sa Srebrenicom , tako bi trebalo i sa Rezolucijom o Jasenovcu.

Upozorila je na problem ilegalnih imigracija s kojim se susreće Hrvatska i čitava Europa te naglasila kako je potrebno zaštiti europske granice i na taj način i europske  vrijednosti. U Bosni i Hercegovini tri tamošnja naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi moraju biti ravnopravni.

U životopisu Aurora Weiss navodi da je radila kao UN-ov reporter kao i izvjestitelj za brojne medije, BBC investigative, Balkansku istraživačka mrežu BIRN, Kleine Zeitung, Večernji list, 24 sata, Novu TV.

Weiss ističe i svoje vještine u međunarodnim odnosima i diplomaciji diljem srednje i jugoistočne Europe.

Od obrazovanja navodi novinarstvo te studije na Diplomatskoj akademiji u Beču te ističe angažman u Ujedinjenim narodima i OSCE-u.

Nedavno je, kako navodi, preuzela ulogu savjetnice za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Na upit je li joj otežavajuća okolnost za kandidaturu za hrvatsku predsjednicu to što je savjetnica predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika  i je li to sukob interesa, rekla je kako drži da to nije sukob interesa, iako je svjesna da je to otežavajuća okolnost.

"No, ja sam profesionalac i stručnjak za vanjsku politiku i sigurnost", rekla je te dodala da je učinila puno toga za Hrvatsku, među ostalim, pomogla da se "omekša" austrijski stav prema Hrvatskoj kako bi ušla u šengen.

Upitana o ostalim predsjedničkim kandidatima, situaciju je slikovito opisala kako se "kobila utrkuje s kornjačama", a da ona nije kornjača. Dodala je da iz nje ne stoji nikakva stranačka infrastruktura i da je otvorena za podršku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter