sprej za liječenje predoziranja

Gotovo 100 ovisnika godišnje umre od predoziranja. HZJZ pokreće pilot-projekt uvođenja kućnih doza naloksona 

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


U Hrvatskoj gotovo sto ovisnika godišnje umre od predoziranja, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) započeo provedbu pilot-projekta uvođenja kućnih doza naloksona, nazalnog spreja za hitno liječenje predoziranja, a s ciljem smanjenja smrti ovisnika.

Nalokson je do sada upotrebljavalo samo zdravstveno osoblje. Uvođenjem kućnih doza naloksona, u obliku nazalnog spreja Nyxoida, moći će ga upotrijebiti i osobe koje se nađu u blizini ovisnika i tako spriječiti smrt od predoziranja, rečeno je u četvrtak na skupu o edukaciji o primjeni naloksona, u organizaciji HZJZ-a.

Skup je otvorio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak istaknuvši da svjedočimo porastu korištenja droga, s čime je povezan i porast smrtnosti od predoziranja.

U 2022. u Hrvatskoj su registrirane 124 hospitalizacije zbog predoziranja i korištenja opijata, a godišnje gotovo sto ovisnika umire od predoziranja.

Stoga se pokreće primjena jednostavnog načina kako ukućani i prijatelji mogu spasiti život ovisniku koji se predozirao, istaknuo je Capak.

Projekt će se ove godine provoditi u dvije faze - u zdravstvenom sustavu u okviru službi za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo te u zatvorima i kaznionicama.

Iduće godine provodit će se u okviru udruga i terapijskih zajednica.

Porast predoziranja sintetskim opijatima

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković rekao je da je Hrvatska 17. europska zemlja koja uvodi nalokson u kućnu primjenu. 

Zadnjih pet godina uočljiv je porast broja predoziranja, posebno u SAD-u. Prema podacima UN-a, prošle je godine u svijetu više od 160.000 osoba umrlo direktno od predoziranja.

U Hrvatskoj se također bilježi porast predoziranja sintetskim opijatima koji su izuzetno potentni i velik je problem kako ih dozirati. Jedna doza može ubiti, upozorio je Petković.

Psihijatar Ivan Ćelićem, adiktolog iz Klinike za psihijatriju Vrapče, poručio je da je nalokson lijek koji spašava živote. Objasnio je da je riječ je o lijeku koji poništava djelovanje opoida, a dostupnost kućnih doza znači da će ovisnik uza se nositi taj nazalni sprej, o čijoj će se upotrebi educirati članove njegove obitelji i prijatelje.

Nalokson kao blokator opoida u upotrebi je više od 50 godina i do sada se primjenjivao isključivo intramuskularno ili intravenski. Europska je komisija 2017. godine  odobrila i intranazalnu primjenu i sada se kreće s pilot-projektom takve primjene.

Riječ je o raspršivaču koji će se koristiti kao kapi za nos kod osobe za koju se sumnja da se predozirala heroinom ili nekim drugim opoidom. Raspršivat će se u jednu nosnicu, a ako osoba u respiratornoj depresiji nakon dvije do tri minute ne reagira, postupak se ponavlja u drugu nosnicu.

Do dolaska Hitne pomoći to je zahvat kojim laik može spasiti život ovisniku. U perspektivi taj će se sprej moći kupiti i u ljekarnama. Cijena spreja nešto je niža od 40 eura, a tijekom pilot-projekta bit će besplatan za korisnike.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter