premijer

Plenković: Učiniti ćemo sve da povećanja cijena energenata budu podnošljiva

| Autor: Hina
(Snimila Neva Žganec)

(Snimila Neva Žganec)


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izrazio zadovoljstvo rastom domaćeg BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 3,3 posto, poručivši kako će učiniti sve da povećanja cijena energenata budu podnošljiva. 

"Zadovoljni smo sa tim rastom. To je jedan od najvećih rasta u drugom kvartalu u odnosu na druge članice EU", rekao je Plenković novinarima nakon Predsjedništva HDZ-a.

Poručio je i kako, ako taj rast bude oko 3,5 posto kao što su i predvidjeli, onda će Hrvatska već u prvoj godini njihove treće vlade sa 76 posto prosjeka BDP-a na razini EU doći na 77,5 posto. ž

To, pojasnio je, znači da su ispunili četvrtinu njihova cilja - doći između 80 i 82 posto prosjeka do 2028.    

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

Plenković je istaknuo i kako i podaci o broju zaposlenih pokazuju da imamo praktički punu zaposlenost jer danas u zemlji radi 1,750 milijuna ljudi.

Paketi porezne reforme idu u javno savjetovanje

Naveo je i kako je članovima Predsjedništva potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac predstavio dio priprema za poreznu reformu koju će sutra prezentirati koalicijskim partnerima, a nakon toga pakete porezne reforme uputiti u javno savjetovanje.

Dodao je i kako traju konzultacije na razini Vlade o paketu mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena a nakon toga će ga komunicirati sa socijalnim partnerima i drugim akterima (sindikati, Hrvatska udruga poslodavaca  i drugi).

Podsjetio je kako je Vlada u zadnje 2,5 godine s paketima mjera vrijednim 7,7 milijardi eura napravila više nego mnoge druge vlade u EU jer naše gospodarstvo, građani i institucije nisu osjetili energetsku krizu. 

Poručio je i kako će sada učiniti sve da povećanja cijena budu podnošljiva.  
 
Predsjednik HDZ-a je, na upit novinara, odličnim ocijenio rad vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića. "On je imao potporu i za treći mandat ali mu je (Zoran) Milanović odbio dati treći mandat da bi mu danas dao odličje. Malo smiješno sve skupa"; rekao je. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je odlikovao vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Daniela Markića Redom kneza Branimira za osobite zasluge u promicanju međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području sigurnosno-obavještajnog rada.

Osuđujem svako nasilje pa i ono prema stranim radnicima

Premijer je i, na novinarski upit, osudio napade na strane radnike.

"Svako nasilje me zabrinjava i svako nasilje osuđujem uključujući i nasilje nad stranim radnicima"; kazao je. Istaknuo je kako našoj zemlji trebaju strani radnici, posebice u graditeljstvu, turizmu, prometu i uslugama.

"Važno je da imamo precizan zakonski okvir i da boravci stranaca koji dolaze ovamo raditi budu regulirani a da se incidenti svedu na najmanju moguću mjeru", rekao je.

Zamoljen za komentar događanja u brodogradilištu 3. Maj, Plenković je kazao da to riječko brodogradilište funkcionira zahvaljujući podršci koju mu je davala njegova vlada i on osobno.

Istaknuo je kako je to brodogradilište kada mu je "stečaj visio nad glavom" uspjelo izgraditi četiri ogromna broda.

Naveo je i kako sada grade sestrinski brod za kanadskog naručitelja a koji je namijenjen za plovidbu po velikim jezerima. "Taj brod se privodi kraju", kazao je.

Plenković je, upitan o unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu, kazao je da ih prate ali se ne miješaju u njih. "Pustimo ih da završe svoje izbore",  poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter