ministarstvo prostornog uređenja

Uskoro završavaju prijave za registar stanova u kojima žive zaštićeni podstanari

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Prijave na Javni poziv Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za upis u registar stanova u privatnom vlasništvu u kojima žive zaštićeni najmoprimci bliže se kraju. Rok za prijave istječe u ponedjeljak 15. srpnja, stoga se pozivaju svi zainteresirani da svoje prijave podnesu do zadanog roka. 

Javni poziv Ministarstva raspisan je u travnju ove godine te je namijenjen zaštićenim najmoprimcima ili zaštićenim podstanarima koji su taj status stekli na temelju prijelaznih odredaba Zakona o najmu stanova u stanovima u privatnom vlasništvu, kao i vlasnicima stanova u kojima žive osobe kojem imaju status zaštićenog najmoprimca ili zaštićenog podstanara.

Prijave se podnose se na propisanom Obrascu dostupnom na mrežnoj stranici Ministarstva, a mogu se podnijeti na jedan od sljedećih načina: 

  • u pisarnicu Ministarstva, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb (svakim radnim danom od 8.30 do 13.30), 
  • putem e-pošte: [email protected]  ili 
  • putem preporučene pošiljke na adresu: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb

Uz popunjeni obrazac stranke su obvezne dostaviti dokumentaciju s kojom raspolažu, a osobito: 

  • ugovor o najmu stana ili sudsku presudu koja takav ugovor zamjenjuje 
  • dokaz vlasništva nad stanom (izvadak iz zemljišnih knjiga, kupoprodajni ugovor, rješenje o nasljeđivanju, i dr.).

Dodajmo i kako je Zakonom o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, predviđeno pet programskih mjera za trajno rješenje statusa osoba koje imaju status zaštićenog najmoprimca u stanu u privatnom vlasništvu a to su:

  • nagodba stranaka,
  • isplata iznosa koji prema zakonu pripada zaštićenom najmoprimcu,
  • useljenje zaštićenog najmoprimca u stan u vlasništvu Republike Hrvatske za koji plaća minimalnu najamninu, 
  • otkup stana od vlasnika i ostanak zaštićenog najmoprimaca u stanu,
  • zamjena stanova između vlasnika i Republike Hrvatske u kojem slučaju zaštićeni najmoprimac ostaje živjeti u stanu u kojem je smješten.

Dodatne pogodnosti predviđene Zakonom su subvencija najamnine u prijelaznom razdoblju, isplata solidarne naknade, kao i pomoć za preseljenje za ranjive skupine. 

Tekst Javnog poziva i obrazac prijave dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva dok se građani za sve dodatne informacije i upite mogu obratiti na adresu elektroničke pošte: [email protected] ili na telefonski broj: 01/3782-484, 01/3782-188.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter