prirodna nepogoda

U Bošnjacima se punom parom radi na sanaciji oštećenih objekata. "Molim se dragom Bogu da nova kiša ne padne"

| Autor: Marija Lešić Omerović
(Snimio: Gordan Panić)

(Snimio: Gordan Panić)


Protekli su vikend stanovnici Bošnjaka maksimalno iskoristili za sanaciju oštećenih objekata uz pomoć rodbine, prijatelja i volontera, koji su stizali sa svih strana. Od ranog su jutra selom odjekivali zvuci čekića, brujali bageri, kamioni i traktori razvozeći palete crijepa. Pokrivali su se krovovi, čistila dvorišta i površine ispred kuća, odvozila šuta…

Traži se crijep

Najveća je potražnja za tradicionalnim biber-crijepom, kojega u Hrvatskoj nema u dovoljnim količinama, doprema se iz Njemačke, a njime je u Bošnjacima bilo prekriveno više od 50 posto kuća. I vojnici su na terenu, ukupno 100 pripadnika HV-a vrijedno pomaže mještanima u uklanjanju posljedica snažnog nevremena, jer posla je jako puno, a nedostaje ruku. Bošnjačanima je, svi redom ističu, najvažnije pokriti kuće i spriječiti dodatne štete u slučaju nove kiše.

(Foto: Gordan Panić)

Bošnjake je, podsjećamo, proteklog ponedjeljka pogodilo snažno nevrijeme, suhi led veličine teniske loptice pola sata ih je tukao svom silinom i počinio goleme materijalne štete, koje se broje u milijunima eura. Oštećeno je oko 1100 stambenih objekata. Vukovarsko-srijemska županija proglasila je prirodnu nepogodu, a oštećenici imaju rok do 11. srpnja za prijavu štete.

Mještanina Iliju Šabića (63) zatekli smo pred zgradom Općine.

– Ovo što smo preživjeli bilo je strašno! Počinjene su nam velike štete i na kući i na vozilima. Što se tiče naše općine, civilne zaštite, vojske, vatrogasaca, volontera, svima im kapa dolje! U vrlo kratkom vremenu svi su bili na terenu i hvala svim dobrim ljudima koji nam pomažu u velikoj nevolji koja nas je snašla, kazao je, ne mogavši suspregnuti suze.

Michael Blažević, koji živi u trošnoj kućici u Savskoj ulici, u petak je navečer prvi put prenoćio u stambenom kontejneru u dvorištu.

(Foto: Gordan Panić)

Nepokretan na podu

– U kući mi je sve pokislo, strašno zaudara na vlagu i imam osjećaj da će se svakog trena sve urušiti. Meni, kao osobi s invaliditetom koja se teško kreće, a živim sam, nije bilo nimalo ugodno. Sada imam siguran smještaj, i hvala svima što me nisu zaboravili, kazao nam je. To je jedan od ukupno tri kontejnera dopremljena u Bošnjake, a ovoga će tjedna za ljude u potrebi stići još tri. Prekoputa je, pred oštećenom kućom, 73-godišnja Luca Lešić pogledavala prema crkvi i iščekivala muža, koji se otišao pobrinuti za crijep. "Krov nam je jako stradao, sve nam je u kući nakvašeno. Velik će nam problem biti i radna snaga jer mi smo sami. Već noćima ne spavam od brige i samo se molim dragom Bogu da nova kiša ne padne. Vjerujte mi, ovo što proživljavamo ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju", kazala je.

(Foto: Gordan Panić)

Na kraju sela, u Ulici majke Terezije, zatekli smo obitelj koja živi u uvjetima ispod svake granice ljutskog dostojanstva. Ivanka Burilović s teško bolesnim 92-godišnjim ocem Petrom Arapovićem i još dvije sestre, s psihičkim teškoćama, živi u iznimno teškim socijalnim prilikama, a nevrijeme i tuča dodatno su im otežali život. Njihov nepokretan otac već danima leži na jorganima na podu u kuhinji jer taj prostor, kazali su nam, jedini nije prokisnuo, a pomaže im snaha Katarina. Kako će sanirati nastale štete, ne znaju ni sami, ni materijal im, kažu, još nije stigao, a uzdaju se u pomoć dobrih ljudi.

Šokačka baština

Baka Ana Jemrić (82) još uvijek je u šoku i jako potresena. Kroz suze nam je ispričala da ne može vjerovati kakva ju je nevolja snašla. Sve što je cijeli život stvarala i čuvala za umirovljeničke dane, u pola sata joj je uništeno. "U školi sam radila 45 godina, izvela generacije naših učenika. Ovakvu strahotu nikada nisam doživjela i u velikom sam strahu, ne znam što ću i kako dalje", priznala nam je. Mještaninu Andriji Juzbašiću (82) u nevremenu je, osim što mu je teško stradao krov na obiteljskoj kući, oštećena i bakina kuća u Radićevoj ulici, posebne tradicijske vrijednosti. Riječ je, kazao nam je, o staroj šokačkoj baštini, sa starinskim namještajem, šokačkim ponjavama, s originalnim šokačkim dvorištem, s kućarima, ambarom, štagljem, koju su nazivali nezaboravljenim rajem. "Za nas je to bila velika vrijednost i obiteljska ostavština, njegovali smo je i čuvali, a sada je upitno koliko ćemo toga uspjeti spasiti", kazao je.

(Foto: Gordan Panić)

Nevrijeme nije zaobišlo ni osnovnu školu, crkvu, vrtić u izgradnji, oštećeni su i brojni automobili, uništeni su usjevi… Poljoprivrednicima na tome području ovo je već treća nesreća u godinu dana – počelo je olujom lani u srpnju, potom je stigla afrička svinjska kuga, koja ih je ostavila bez svinja, a sada ih je potukao led. Josipu Vinkoviću uništeno je 18 hektara kukuruza i 45 hektara soje.

Lavina solidarnosti i dobrote

Prirodna nepogoda koja je pogodila Bošnjake ponovo je pokazala snagu zajedništva. Stigli su brojni volonteri, organizirali su se i nogometni klubovi, navijači, u Bošnjake pristižu brojne ekipe. Preko društvenih mreža javljaju se mještani kojima je potrebna pomoć. Vidjevši vapaj, dečki iz Babine Grede odmah su se organizirali i u ponedjeljak stižu pomoći Mari (86), koja je prepuštena sama sebi. U ispomoć je ovoga vikenda stiglo i 25 volontera inženjera građevinarstva, najviše iz Osječko-baranjske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter