dobra vijest

Ne trebate više čekati na šalteru: Predstavljena nova e-Usluga koja olakšava život radnicima i šefovima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Od danas, 5. srpnja dostupna je nova e-Usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) kojom se poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem.

Navedena potvrda služi radi dokazivanja statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima. Za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca.

Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2).

Novoj e-Usluzi poslovni korisnici mogu pristupiti putem poveznice, a detaljne informacije o načinu korištenja mogu pronaći u korisničkim uputama na poveznici.

Uvođenjem ove e-Usluge poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter