vremenska prognoza

Dolazi kraj ugodnim temperaturama, vraćaju se vrućine, evo i kada

| Autor: Novi list
(Arhiva)

(Arhiva)


Četvrtak je još bio obilježen oblacima, samo ponegdje uz vrlo malo kiše, a nakon relativno svježeg jutra temperatura je danju bila od 21 do 26 stupnjeva. Danas pretežno sunčano i danju toplije, no ujutro još slično svježe kao u četvrtak.

Zatim od subote porast i jutarnje i dnevne temperature te će kraj ovog i prvi dio novog tjedna obilježiti vrućina. Mjestimice će u nedjelju i ponedjeljak te prema sredini tjedna biti povećana vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Njih u te dane može biti samo ponegdje na sjevernom Jadranu.

I na moru pritom vruće uz obilje sunca svaki dan. Vjetar uglavnom neće biti jak, smjer će mu u prvoj polovini tjedna biti prevladavajuće sjeverozapadni, u dane vikenda jugoistočni, a u petak, nakon jutarnje slabe do umjerene bure, jugozapadni, piše HRT.

Rast temperature

Nakon podosta oblaka tijekom četvrtka, samo rijetko uz malo kiše, od petka slijede stabilniji i sunčani te uglavnom vrući dani. Danas se preko naših krajeva po visini premještala veća količina vlažnog i ne odveć toplog zraka. S jačanjem ogranka anticiklone već je u drugom dijelu dana oblaka bilo manje.

Danas će na vrijeme dominantno djelovati polje povišenog tlaka uz pritjecanje toplijeg i vlagom uglavnom siromašnog zraka te će stoga oblaka biti malo ili nimalo. Na istoku Hrvatske tako će prevladavati sunčano, ujutro samo rijetko uz mogućnost za maglu.

Temperatura će porasti do vrijednosti između 28 i 30 stupnjeva, a ponegdje će puhati umjeren jugoistočni i istočni vjetar. U središnjim područjima bit će mjestimice južnog vjetra uz temperaturu ujutro od 13 do 15, a danju između 28 i 30 stupnjeva. I tu pretežno sunčano, ponegdje sredinom dana i popodne s malom do umjerenom naoblakom, a u jutarnjim satima samo mjestimice može biti kratkotrajne magle.

Sunčano se predviđa na većem dijelu sjevernog Jadrana. Mala do umjerena naoblaka izgledna je u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području, kao i u Gorskoj Hrvatskoj. Nakon jutarnje slabe do umjerene bure zapuhat će na obali jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura od 26 do 28 u Lici i Gorskom kotaru te između 28 i 30 na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji se očekuju vrijednosti od 28 do 31 sredinom dana i popodne. Ujutro pak na obali i otocima 18 do 22, u unutrašnjosti između 13 i 17.

Sunce će obilježiti petak, uz dnevni razvoj oblaka ponegdje u Zagori, a puhat će slab do umjeren jugozapadnjak i zapadnjak, u jutarnjim satima ponegdje bura. I na krajnjem jugu ujutro slaba i umjerena bura, od sredine dana jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo, ponegdje na otvorenom umjereno valovito. Bit će uz to sunčano s najvišom temperaturom od 29 do 31.

Sunčano i vruće

Idućih dana većinom sunčano i vruće, mjestimice s umjerenim jugozapadnjakom. Samo rijetko može biti pokojeg pljuska u popodnevnim satima, osobito u nedjelju i ponedjeljak kada vjerojatnost za mjestimičnu kišu postoji i na sjevernom Jadranu.

Na moru će puhati jugozapadni i jugoistočni vjetar, početkom tjedna sjeverozapadni, a najviša će temperatura uz prevladavajuće sunčano vrijeme biti viša od 30 stupnjeva.

"Nakon ne odveć toplog početka srpnja, krajem ovog tjedna slijedi povratak vrućine. Uz većinom sunčano vrijeme i malu vjerojatnost za pojavu lokalnih pljuskova u nedjelju i ponedjeljak", piše za HRT meteorolog Krunoslav Mikec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter