HNB

Bezgotovinske platne transakcije stalno rastu. Kartice, internet i mobiteli istiskuju gotovinu

| Autor: Aneli Dragojević Mijatović
(Snimio Igor Soban / Pixsell)

(Snimio Igor Soban / Pixsell)


Bezgotovinske platne transakcije u posljednjih nekoliko godina bilježe kontinuirani rast, i u broju i u vrijednosti transakcija. Prema podacima Hrvatske narodne banke, u Republici Hrvatskoj porast broja nacionalnih kartičnih platnih transakcija u posljednjih pet godina povećao se za 67 posto, a vrijednost nacionalnih kartičnih platnih transakcija povećala se za 77 posto.

Kako HNB navodi u svojoj istoimenoj publikaciji »Bezgotovinske platne transakcije«, o statistici platnog prometa u 2023., »prosječan Hrvat danas u novčaniku ima 2,1 platnu karticu«.

– Istodobno, 44 posto potrošača i 60 posto poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu internetskog bankarstva, a 57 posto potrošača i 52 posto poslovnih subjekata uslugu mobilnog bankarstva, usluge koje svojim korisnicima 24 sata na dan omogućuju zadavanje elektroničkih naloga. Kada se navedeni podaci usporede s podacima iz 2022., broj potrošača koji se koriste uslugom mobilnog bankarstva u 2023. povećao se za 7 posto, a broj potrošača koji se koriste uslugom internetskog bankarstva za 13 posto.

Uz porast broja korisnika mobilnog bankarstva rasli su i broj i vrijednost platnih transakcija zadanih tim kanalom, pa je tako u 2023. broj transakcija potrošača u odnosu na 2022. porastao za 13 posto, a vrijednost transakcija za 42 posto, dok je broj transakcija poslovnih subjekata mobilnim bankarstvom porastao za 36 posto, a vrijednost transakcija za 65 posto.

Navedeni podatak zajedno s podatkom da sve više potrošača kao i poslovnih subjekata ima ugovorenu uslugu mobilnog bankarstva zapravo potvrđuje da mobitel sve više postaje prvi izbor pri odabiru uređaja za iniciranje elektroničkih transakcija, poručuju u HNB-u.

Kažu kako se iz udjela strukture broja nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija u 2023. može zaključiti kako najveći udio (48 posto) u ukupnom broju nacionalnih bezgotovinskih platnih transakcija imaju transakcije platnim karticama i transakcije kreditnih transfera (34 posto).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater