Digitalizirani sustav

Problemi s aplikacijom odgodili novi sustav. Nova zapošljavanja u državnom sektoru kreću tek u studenom

| Autor: Dražen Katalinić
Damir Habijan

Damir Habijan


Vlada je odgodila rok za početak novih zapošljavanja u državnoj službi s prvog srpnja na prvi studenog, jer aplikacija Centraliziranog sustava za zapošljavanje još nije gotova, a riječ je o reformi sustava zapošljavanja u državnom sektoru koja je predviđena Nacionalnim planom oporavka i otpornosti od 2021. do 2026.

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan pojasnio je da reforma znači da će se nova zapošljavanja provoditi isključivo preko Centraliziranog sustava za zapošljavanje, što je trebalo početi prvog srpnja. No, kako aplikacija za sustav nije dovršena, a nisu osigurani ni administrativni kapaciteti niti je provedena edukacija za službenike koji će raditi u navedenom sustavu, Vlada je krajem prošlog tjedna morala izmijeniti Zakon o državnoj službi kako bi mogla produljiti rok za početak zapošljavanja putem aplikacije, odnosno produljila je rok za primjenu dosadašnjih propisa o zapošljavanju do prvi studenog. Habijan je pri tom spomenuo i prijelazno razdoblje, koje bi trajalo do prvog siječnja 2026., a u kojem bi postojala mogućnost premještaja službenika jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno iz javne službe u državnu službu.

Također bi se ostavila i mogućnost prijave na interni oglas nakon prvog siječnja 2026. godine državnim, javnim i lokalnim službenicima čime bi se, kaže Habijan, omogućila mobilnost službenika u javnoj upravi. Što se tiče privremenog premještaja predlaže se brisanje uvjeta da je radno mjesto popunjeno punim brojem izvršitelja s obzirom da u određenim slučajevima postoje potrebe službe za privremenim premještanjem na nepopunjeno radno mjesto.

Centralizirani sustav zapošljavanja uvodi se po uzoru na institucije Europske unije, kandidatima omogućuje prijavu online, a nakon što ispune formalne zahtjeve i dostave dokumentaciju kroz posebni sustav, koji će biti povezan s Centraliziranim obračunom plaća (COP), bit će pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave na testiranje. U Ministarstvu uprave kažu da bi novi zakon trebao omogućiti veću transparentnost samog postupka, smanjiti mogućnost potencijalnih zloupotreba te osigurati da se postupci zapošljavanja u državnoj službi znatno skrate.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter