ospice

Na jugu zemlje zabilježeni slučajevi opasne "zaboravljene bolesti", a najveći problem je - (ne)procijepljenost

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)

(Snimio Davor Puklavec/Pixsell)


Posljednjih godinu dana u brojnim europskim zemljama povećan je broj slučajeva oboljelih od ospica. Prema Europskom sustavu za kontrolu infekcija, zabilježeno je više od 6 tisuća oboljelih. Ospice su se početkom ovoga mjeseca ponovno pojavile i u našoj najjužnijoj županiji, prenosi HRT.

O povratku jedne od "zaboravljenih bolesti" - ospica, u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

- Ako uđe virus u populaciju koja je neimuna, koja je osjetljiva, dakle koja nije ili uopće procijepljena ili je neadekvatno procijepljena, postoji doista velika potencijalna opasnost od širenja bolesti, tim više kad je riječ o ospicama kao jednoj visokokontagioznoj bolesti, kazao je infektolog Barušić.

Simptomi bolesti uključuju visoku temperaturu, određene respiratorne simptome te razvoj osipa. Ipak, moguće su komplikacije. Procijepljenost iznosi 77%, no trebala bi iznositi više od 95%. Infektolog je roditeljima poručio da cjepivo rijetko izaziva nuspojave, a ako ih i izazove, one su vrlo blage, uobičajene, kao i za druga cjepiva.

- Katkad intenzitet tih nuspojava može biti izražajan i u smislu povišene temperature, pa čak do nekih febrilnih konvuzija. Međutim, mi to vidimo i nakon određenih zaraznih bolesti, ne isključivo kao posljedicu cijepljenja.

I naravno, ono što je danas posebno važno za istaknuti, to je, doista je nepotrebno,da se alergija primjerice na jaja uzima kao jedna kontraindikacija, da se zbog nje pacijenti, odnosno djeca, recimo ne cijepe, rekao je. Savjetovao da se jave svi oni koji se nisu cijepili kako bi se ovisno o dobi moglo dalje postupati.

Prvi slučajevi kod kojih su potvrđene ospice su u Bosni i Hercegovini. Od početka mjeseca na dubrovačkom su području potvrđena tri slučaja ospica. Još se na jedan sumnja.

- Svi oni su se zarazili u BiH. Za sada još trenutno nemamo širenja unutar naše županije, kazao je dr. med. Mato Lakić, ravnatelj, ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.
Na krajnjem jugu procijepljenost protiv ospica već je godinama veoma loša. Prošle godine prvo je cjepivo primilo 79, a docijepljeno samo 77% djece.

Na razini Hrvatske procijepljenost je viša od 90%. Dubrovačka infektologinja kaže da je mogućnost kolektivnog imuniteta, od 95% cijepljenih, davno izgubljena, pa se sada treba štititi individualno.

- Imamo uvjete za širenje epidemije u nekim dijelovima županije, u nekim dijelovima Grada i pitanje je samo sreće hoće li doći u kontakt netko iz takve jedne mikrosredine s nekim tko je obolio od ospica, a još to naravno ne zna, rekao je dr. med. Mato Lakić, ravnatelj, ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

A zdravlje prepuštati sreći u 21. stoljeću uz sve dosege medicine, više je nego apsurdno.

Cijeli prilog dostupan je ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter