štetne posljedice na zdravlje

Ide li Hrvatska prema potpunoj zabrani e-cigareta? Donosimo kolike su kazne za konzumaciju u zatvorenim prostorima 

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Saborski Odbor za obitelj, mlade i sport jednoglasno je prihvatio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, prenosi HRT. 

Uveden je novi pojam grijanih duhanskih proizvoda, koji će morati biti primjereno označeni, arome se više neće moći upotrebljavati, zabranjuje se konzumacija u zatvorenim prostorima.

Kazna za pravne osobe je od 9300 do 20.000 eura, a za fizičke osobe od 260 do 660 eura, odnosno do 2660 eura za vlasnike lokala.

- Mislim da je to izuzetno važno pogotovo zbog sve mlađih konzumenata, u osnovnoj školi ili prvom razredu srednje škole to je pod normalno, počnu konzumirati te proizvode i onda kasnije prelaze na klasične duhanske proizvode, ili kombiniraju jedno ili drugo. Moramo tome posvetiti posebnu pozornost, rekla je Vesna Vučemilović, predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport.

Francuska i Velika Britanija žele zabraniti jednokratne e-cigarete. Na Otoku je u posljednje dvije godine broj korisnika e-cigareta porastao 9 puta. Australija priprema zakonske odredbe prema kojima će e-cigarete biti dostupne na recept. Ide li prema zabranama i Hrvatska u kojoj puši 22 posto stanovništva?

Prodaja grijanih duhanskih proizvoda u nekoliko zemalja Unije, pa i u Hrvatskoj, povećala se desetak posto. Izmjenama zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda s početka godine arome se više ne smiju upotrebljavati u grijanim duhanskim proizvodima.

- Da bi ograničili ova nova sredstva, a to su e-cigarete, ne samo RH nego čitava Europska unija ide u nešto restriktivnijem smjeru, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Pretpostavka je da bi zabranom dodavanja aroma e-cigarete bile manje privlačne mladima. Oni ih prema regulativi ne bi smjeli kupovati, baš kao ni klasične cigarete. No uporaba ipak raste.

- Skoro oko 13 ili 14 posto svakodnevno konzumira e-cigarete. To su veliki postotci pogotovo što se tržište e-cigareta širi, iz godine u godinu napreduju, istaknula je Dijana Mayer, HZJZ.

Pa postaju ljepše, primamljivije, dostupnije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 70% maloljetnika kaže da ih može kupiti bez problema. Duhanska industrija radi sve kako bi dobila nove korisnike - tvrdi psihijatar Ćelić.

- Ali netko tko pokušava i kreće s time s 15, 16 godina to su sve marketinški trikovi koji će ga učiniti privlačnim, koji će zbog vršnjačkog pritiska posegnut za jednokratnom cigaretom i u konačnici postat klasični pušač, ističe Ivan Ćelić, Klinika za psihijatriju Vrapče.

- E-cigarete ostavljaju velike posljedice na zdravlje, nema organskog sustava na koji ne djeluju štetno- na pluća i krvožilni sustav. To je ono što znamo. Dva puta imaju veće šanse za dobiti infarkt miokarda, ističe Dijana Mayer. 

Alarmantna je činjenica da od posljedica pušenja godišnje u Hrvatskoj umire oko 14.000 ljudi. To je grad veličine Makarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter