GLINA

U Glini 13. "Zdrava kava s doktorima"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" održala je u petak poslijepodne u Glini 13. edukativnu akciju pod nazivom "Zdrava kava s doktorima" na kojoj je među glavnim temama bio utjecaj hormonske terapije na koštano zdravlje.

Tijekom druženja s liječnicima žene su imale priliku postaviti im pitanja u vezi s postavljenim dijagnozama i procesima liječenja. Na druženju su bile i članice Udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke "Sv. Agata" iz Gline, koje su iznijele svoje prijedloge o unaprjeđenju sustava pomoći onkološkim pacijenticama.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka "Nismo same" od ožujka 2022. provodi inicijativu "Zdrava kava s doktorima“ u sklopu europskog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Inicijativa se provodi u 15 gradova diljem Hrvatske, a ovoga puta je domaćin bila Glina. 

O teškoćama s kojima se susreću pacijentice iz manjih sredina govorila je i glinska dogradonačelnica Branka Bakšić Mitić, koja je poduprla takav način edukacije žena.

"Zahvaljujem udruzi 'Nismo same' što je za svoju inicijativu odabrala i grad Glinu. Mi nemamo često takvih mogućnosti jer, osim što smo ruralno područje, protežemo se na 540 četvornih kilometara pa naše onkološke pacijentice imaju dosta problema koje nemaju žene u drugim sredinama. Ovdje većina ljudi živi od 100, 200 eura mirovine", rekla je.

"Kako da žive od toga još ako su bolesni?, upitala je Branka Bakšić Mitić, ističući da im je iznimno potrebna i psihološka pomoć.

"Sad sredstvima Fonda solidarnosti gradimo centar za mlade i svakako će u centru, najmanje dva puta mjesečno, biti organizirane i radionice za onkološke pacijente", najavila je Bakšić Mitić. 

Susret u Glini vodila je dr. Zrinka Rendić-Miočević, spec. onkologije i radioterapije u Klinici za tumore zagrebačkoga Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Najviše je bilo riječi o hormonskoj terapiji karcinoma dojke, njezinu utjecaju na koštanu gustoću i zdravlje te o bolovima u kostima i zglobovima koji nastaju kao nuspojava antihormonskih lijekova, a postavljeno je i pitanje o genetskom savjetovanju. Okupljene sudionice imale su priliku razgovarati i s liječnicom Sanjom Štingl Vlašić, spec. ginekologije i opsteticije.

Kako je najavljeno, iduća "Zdrava kava s doktorima" održat će se 13. lipnja u Oštarijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter