BJELOVAR

Grubišno Polje i Dežanovec prijavit će centre za starije osobe za NPPO

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Grubišno Polje i Općina Dežanovac u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom prijavit će na natječaj Ministarstva socijalne politike projekt izgradnje centra za starije osobe koji se financira preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Sporazum o zajedničkoj prijavi potpisali su u četvrtak u Grubišnom Polju župan Marko Marušić i gradonačelnik toga grada Zlatko Mađeruh. Centar za starije osobe u tom gradu trebao bi imati kapacitet za 102 osobe, površinu od 4800 metara četvornih na tri etaže, a vrijednost se procjenjuje na devet milijuna eura.

„Drago mi je što smo partneri u ovom hvalevrijednom projektu, ukupne vrijednosti veće od devet milijuna eura, koji, osim socijalnog karaktera, ima i gospodarski, ali i demografski karakter. Izgradnjom centra otvorit će se 70-ak novih radnih mjesta, a osim samog smještaja, oni će se baviti i aktivnostima poput pomoći u kući i programa 'Zaželi'”, istaknuo je župan Marko Marušić.

Gradonačelnik Mađeruh rekao je da je izgradnja centra projekt koji nije nastao preko noći, nego se dugo pripremao, a prve ideje nastale su još prije 15 godina, kada je Grubišno Polje među prvim gradovima u Hrvatskoj osnovalo sustav pomoći u kući starijim osobama.

„Ovo je je veliki projekt, ali ušli smo u njega na bazi podataka koje imamo zahvaljujući aktivnostima koje smo započeli još prije 15 godina, kada smo uveli program pomoći u kući i inkluziju. U našoj strukturi stanovništva osobe starije od 65 godina imaju udio veći od 20 posto, a ovo je projekt regionalnog karaktera koji se nadovezuje s, primjerice, Veteranskim centrom, čije se otvorenje planira uskoro u Daruvaru”, objasnio je gradonačelnik Mađeruh.

Osim Grubišnog Polja, izgradnju centra za starije osobe u partnerstvu s Bjelovarsko-bilogorskom županijom prijavit će i Općina Dežanovac, a riječ je o pozivu koji je otvoren potkraj prošle godine i koji istječe 24. ožujka.

Svrha poziva jest poboljšati dostupnost integrirane cjelovite skrbi za starije osobe tako da se unaprijedi infrastruktura za pružanje socijalnih usluga tim osobama izgradnjom novih te rekonstrukcijom i dogradnjom starih objekata uz njihovo adekvatno opremanje. Uspostavom centara osigurat će se dodatni kapaciteti za smještaj starijih osoba koje su potpuno ovisne o pomoći drugih i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti u sklopu obitelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter