ZAGREB

Sabor: Pohvale Agenciji za mobilnost i programe EU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici pohvalili su u srijedu rad Agencije za mobilnost i programe Europske unije i rezultate njenog rada, ističući kako njen rad ne prate afere, a provodi višestruko korisne programe.

To je jedna od rijetkih Agencija koju od osnivanja, 2007., ne prate nikakve afere, usmjerena je na korisnike, ima 102 zaposlenika, čiji je prosjek godina 39, naglasila je Vesna Bedeković (HDZ) u raspravi o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o toj agenciji.

Istaknula je kako je samo kroz program Erasmus od 2011. do konca 2020. ugovoreno 4.410 projekata u vrijednosti 214 milijuna eura, a sudjelovalo oko 115 tisuća hrvatskih građana.

Zakonske se izmjene, kazala je Sabina Glasovac (SDP), mahom manifestiraju u činjenici da je završila jedna programska perspektiva EU, između ostalog u dva ključna programa, Erasmus plus i Obzor.

Uspješno smo koristili benefite koje nam je pružila ta međunarodna suradnja, nakon ulaska Hrvatske u EU oko 112.000 građana sudjelovalo je u programu Erasmus plus, a polovina njih u mobilnosti u inozemstvu, naglasila je zastupnica.

Biranim riječima o radu Agencije i programima iz njene nadležnosti, govorio je i Rade Šimičević (HDZ).

Najvažniji od njih je Erasmus plus, program čiji proračun na razini EU od 2021. do 2027. godine iznosi 26,2 milijarde eura, a izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju, poticanje mladih da sudjeluju u demokratskom životu, kazao je.

Miletić: Važnost volontiranja 

Raspravu o spomenutim programima Marin Miletić (Most) vidi kao priliku da snažnije naglasi važnost volontiranja.

Priču o volontiranju trebalo bi uvesti od vrtića, svijet je postao svijet egoizma, nedostaje nam empatičnosti, istaknuo je.

Europska snaga solidarnosti, program je koji mladima pruža  priliku za volontiranje i rad za opće dobro, kaže Glasovac.

Suglasna je da je empatija važna, te ističe kako istraživanja govore da naši mladi ne gube solidarnost, nego vjeru u institucije.

Taj program, dodaje Šimičević, do 2027. godine ima proračun od gotovo milijardu eura, prilika je to da mu pristupe naši učenici i studenti, jer u Hrvatskoj još nismo dosegnuli zrelost volontiranja.

Jenkaču ostaje imunitet

Zastupnici nisu imali primjedbi na prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da Sabor, dok mu traje zastupnički mandat, ne odobri skidanje imuniteta Siniši Jenkaču (HDZ) kojeg je zbog kaznenog djela klevete, tužio poduzetnik Petar Pripuz.  

Kazneni postupak može se nastaviti nakon što Jenkaču istekne mandat, s obzirom na to da zastara ne teče dok postoje opravdani razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti, kazao je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Sabor će o prijedlogu MIP-a formalno glasovati u petak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter