MADRID

Španjolska ne raspravlja s Velikom Britanijom o putničkom koridoru - izvor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska ne razgovara o putničkom koridoru s Velikom Britanijom, rekao je izvor iz španjolskog ministarstva vanjskih poslova, nakon što je britanska lobistička skupina za turizma priopćila da će koridori koji dopuštaju neograničeno kretanje s nizom zemalja biti otvoreni 20. lipnja.

Španjolska, koja je teško pogođena pandemijom, ali za koju se čini da ju je stavila pod nadzor, odlučila se za stroži pristup od drugih zemalja i tek 1. srpnja započeti s otvaranjem svojih granica za strane posjetitelje.

Velika Britanija, gdje je smrtnost od koronavirusa najveća u Europi, u ponedjeljka je uvela 14-dnevnu karantenu za međunarodne dolaske.

Portugal je priopćio da raspravlja o putničkom koridoru koji bi izuzeo britanske posjetitelje koji se vraćaju iz Portugala od te 14-dnevne karantene, što bi pomoglo turizmu.

No, Španjolska to ne planira učiniti, rekao je izvor iz ministarstva vanjskih poslova.

"Španjolska je pozvala na zajednički EU-ov pristup otvaranju granica, a ako se to ne dogodi uspostavit će vlastite kriterije", rekao je izvor.

"Velika Britanija je u tranziciji. To znači da će im se dati isti tretman za otvaranje granica turistima kao i u EU i zemljama Schengena, osim ako ne ostanu izvan toga zbog epidemiološke situacije“, dodao je izvor.

Španjolski Baleari otvaraju vrata njemačkim turistima

S druge strane, španjolski Baleraski otoci među kojima se nalaze i popularne turističke destinacije Mallorca i Ibiza, planiraju primiti tisuće njemačkih turista od 15. lipnja.

Zemlja u cjelini planira započeti ponovno otvaranje granica, koje su zatvorene od sredine ožujka zbog suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, tek dva tjedna od toga datuma.

Turistička industrija pritisnula je vladu da ukine zabranu stranih posjetitelja nakon što je stroga karantena blokirala industriju koja zapošljava više od jednog na osam španjolskih radnika.

Španjolska vlada je sada odobrila plan otoka kojim će se omogućiti turističkim operaterima kao što su TUI, Schauinsland i Der Touristik da od ponedjeljka na Baleare dovedu 6.000 njemačkih turista, priopćilo je španjolsko ministarstvo turizma i glasnogovornica baleraske turističke industrije FEHM.

"Ono što mi planiramo na Balearima jest primiti nekoliko tisuća turista. To je ograničeno i tako testiramo sustav", rekao je službenik u španjolskom ministarstvu vanjskih poslova.

Glasnogovornica regionalne vlade potvrdila je plan koji ima za cilj pustiti njemačke turiste izravno na otoke i izuzeti ih iz dvotjedne karantene koju je Španjolska uvela za sve inozemne putnike do kraja mjeseca.

Nakon pilot projekta na Balearima, granice će se ponovno otvoriti od 1. srpnja, prema regijama za koje se smatra da imaju pandemiju pod kontrolom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter