ZAGREB

Korčulanska "Lumblija" zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede je na nacionalnoj razini zaštitilo naziv "Lumblija“ kao zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva poljoprivrede napominjući da nakon donošenja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti slijedi postupak registracije na razini EU-a.

Lumblija je tradicionalni okrugli kolač s otoka Korčule, dobiven pečenjem dizanog tijesta.

Postupak zaštite su pokrenuli Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj specifikaciji proizvoda definirali postupak priprave i opisali uzročno-posljedičnu povezanost Lumblije i otoka Korčule.

Nakon donošenja rješenja o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti slijedi postupak registracije naziva na razini Europske unije, navode iz Ministarstva.

Naziv Lumblija mogu koristiti samo proizvođači koji posjeduju potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom koju izdaje delegirano tijelo ovlašteno od Ministarstva poljoprivrede.

Lumblija je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom, svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa.

Za izradu Lumblije koriste se glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač.

Iz Ministarstva napominju kako je tradicija izrade Lumblije zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, a s ciljem popularizacije tog proizvoda organiziraju se i degustacije i natjecanja u pečenju Lumblije većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter