OSIJEK

HOPS ulaže 45 milijuna kuna u novu zgradu osječkog Mrežnog centra

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nova zgrada osječkog Mrežnog centra Hrvatskog operatera prijenosnog sustava (HOPS) trebala bi biti završena u roku od dvije godine, a riječ je o projektu vrijednom 45 milijuna kuna, istaknuto je u ponedjeljak na potpisivanju ugovora za taj projekt.

Predsjednik Uprave HOPS-a Tomislav Plavšić ugovor je potpisao s predstavnicima izvođača radova, tvrtkom "Kamgrad". 

Osječki Mrežni centar danas se nalazi na lokaciji transformatorske (TS) stanice Ernestinovo, koja nije prilagođena tako važnom objektu i već se dulje vrijeme planira izgradnja nove zgrade na primjerenijoj lokaciji, objašnjava Plavšić. 

Mrežni centar Osijek i to prijenosno područje obuhvaća pet slavonskih županija. U slučaju neke nepredviđene situacije osječki centar može preuzeti funkcije nacionalnog dispečerskog centra u Zagrebu te svih ostalih regionalnih centara, koji su strateški raspoređeni po teritoriju Hrvatske. To znači da se iz osječkog Mrežnog centra HOPS-a može nadzirati bilo koje područje Hrvatske te voditi kompletan hrvatski elektroenergetski sustav, rekao je Plavšić.

Izgradnja osječkog Mrežnog centra predviđena je u sklopu jednog većeg novog objekta. Mrežni centar Osijek prostirat će se na 370 četvornih metara prostora unutar objekta s tri etaže, a gradit će se i zgrada skladišta s garažom za teretna vozila. Ukupna je površina novog objekta 2.600 četvornih metara.

Završetak gradnje očekuje se u roku dvije godine od početka izgradnje, a investicija je vrijedna 45 milijuna kuna.

HOPS je u posljednje tri godine na području Slavonije uložio 300 milijuna kuna, a u idućem razdoblju uložit će još 200 milijuna kuna. To će omogućiti daljnji daljnji razvoj elektroeneretskog sustava ovoga područja, još sigurniju opskrbu kupaca električnom energijom, a sve to će dodatno pridonijeti razvoju gospodarstva, ocijenio je Plavšić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kaže kako je riječ o dobrodošloj investiciji koja će prijenosni sustav učiniti kvalitetnijim i sigurnijim te pozdravio napore HOPS-a za ravnomjernim ulaganjima na području cijele Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter