LUXEMBOURG/ZAGREB

Godišnja inflacija u Hrvatskoj u prosincu izjednačena s prosjekom eurozone

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rast potrošačkih cijena u Europskoj uniji i eurozoni u prosincu je znatnije ubrzao na godišnjoj razini, a ista kretanja zabilježila je i Hrvatska, izjednačivši se s prosjekom eurozone, pokazalo je u petak izvješće Eurostata. 

U 28-članoj EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu 2019. godine ubrzala je na 1,6 posto, s 1,3 posto u mjesecu ranije. Istu razinu bilježila je i u istom mjesecu godine ranije.

I u eurozoni je porasla za 0,3 postotna boda, dosegnuvši 1,3 posto, u skladu s prvom procjenom Eurostata. U istom mjesecu godinu dana ranije iznosila je 1,5 posto.

Najviše su u eurozoni na godišnjoj razini u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu porasle cijene svježe hrane, za 2,1 posto. Slijedi šira kategorija hrane, alkoholnih pića i duhana, s rastom cijena od dva posto. U stopu ih prate usluge, s rastom cijena za 1,8 posto u odnosu na godinu ranije.

Cijene energije stabilizirane su pak nakon četiri mjeseca uzastopnog pada na godišnjoj razini. U prosincu su porasle 0,2 posto, nakon 3,2-postotnog pada u studenome.

Inflacija ubrzala u velikoj većini zemalja EU-a

Najvišu stopu inflacije ponovo su u posljednjem mjesecu prošle godine bilježile Mađarska, od 4,1 posto, Rumunjska, od četiri posto, te Slovačka i Češka, od 3,2 posto, pokazalo je izvješće Eurostata.

Najslabiji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini ponovno su imali Portugal i Italija, od 0,4 odnosno 0,5 posto. Slijedi Cipar, s godišnjom inflacijom od 0,7 posto.

U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u prosincu 2019. ubrzala na 1,3 posto, s 0,8 posto u studenome. U posljednjem mjesecu 2018. godine ranije iznosila je jedan posto.

Istu stopu godišnje inflacije imale su u prosincu 2019. i Malta i Velika Britanija.

Uz Hrvatsku, godišnja je stopa inflacije u usporedbi sa studenim uvećana u još 22 zemlje. Ostala je pak nepromijenjena u tri zemlje a smanjena je u dvije, utvrdili su u Eurostatu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter