PARIZ

Francuska obećala pomoć svim tvrtkama u kojima država ima udjele

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska će pomoći svim kompanijama u kojima država ima udjele kako bi se ublažile štete prouzročene krizom s koronavirusom, rekao je u petak ministar financija, procjenjujući moguća izdvajanja na više desetaka milijardi eura.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa o zatvaranju američkih granica za građane Europske bila je "devijantna" i izazvala je nezapamćen val prodaja dionica, uslijed kojeg su naglo pale i cijene dionica brojnih francuskih kompanija, kazao je ministar Bruno Le Maire.

"Pomoći ćemo svim kompanijama u kojima država ima udjele. Air Franceu, Renaultu…", rekao je Le Marie za francuski televizijski kanal BFM TV.

"Bit ćemo na njihovoj strani koliko god nas to koštalo i poduprijet ćemo ih", dodao je, ne ulazeći u pojedinosti o kakvoj bi se pomoći moglo raditi.

Oštro pogođene valom prodaja bile su dionice Air Francea i Renaulta, kao i one operatera zračne luke ADP-a u kojem je država namjeravala smanjivati udjel. Le Maire je rekao da su uvjeti na tržištu trenutno vrlo nepovoljni za takav potez.

Manje su pak bile pogođene dionice drugih velikih kompanija u djelomičnom državnom vlasništvu, poput energetske grupe EDF-a, komunalne tvrtke Engie i vojne tvrtke Thales.

Do sada se francuska vlada fokusirala na pomoć malim i srednjim tvrtkama kroz niz mjera, u rasponu od nadoknade dijela plaća radnicima pogođenima skraćenim radnim vremenom do kreditnih jamstava za male tvrtke koje imaju problema s likvidnošću. 

"U konačnici će nas to stajati na desetke milijardi eura, toliko možemo očekivati", rekao je Le Maire, iznoseći dosad najjasniju procjenu utjecaja tih mjera na državne financije.

Njegov njemački kolega Olaf Scholz sugerirao je danas da se državna ulaganja u infrastrukturu do 2024. povećaju za 12 milijardi eura. Predložio je i da se šest mjeseci ranije ukine dodatak na porez na dohodak, što će ih stajati oko pet milijardi eura.

Italija je najteže pogođena epidemijom koronavirusa u Europi i njezin je premijer Giuseppe Conte ovih dana objavio da će iz proračuna izdvojiti 25 milijardi eura za pomoć tvrtkama i kućanstvima u borbi s negativnim posljedicama virusa. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter