blizu rekordnih visina 

Uoči izbora u SAD-u najvažniji svjetski burzovni indeksi korigirani

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nakon šest tjedana rasta, zbog neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u SAD-u i rasta prinosa na trezorce, na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks prošli tjedan prekinuli pozitivni trend, dok je Nasdaq indeks, potpomognut daljnjim rastom cijena tehnoloških dionica, dosegnuo novu povijesno najvišu razinu.

Dow Jones prošloga tjedna spustio se 2,7 posto, na 42.114 bodova, a S&P 500 za 0,95 posto, na 5.808 boda. Istodobno, Nasdaq indeks nastavio je uspon sedmi tjedan zaredom, ojačavši 0,2 posto, na 18.518 bodova.

Američka su tržišta blizu rekordno visokih razina, ali kombinacija zarada, promijenjenih izgleda u vezi monetarne politike i nadolazećih predsjedničkih izbora stavlja daljnji rast na kušnju i izaziva volatilnost, navode analitičari.

Prinosi na 10-godišnje američke trezorske zapise protekli su tjedan dosegnuli nove najviše razine u zadnja tri mjeseca od 4,26 posto, jer investitori smanjuju svoja očekivanja oko Fedova daljnjeg tempa snižavanja kamatnih stopa s obzirom na snažne gospodarske pokazatelje i nadolazeće, vrlo neizvjesne američke predsjedničke izbore.

"Tržište teško probavljuje najnoviji rast prinosa", kazao je Adam Turnquist, strateg pri LPL Financialz, dodavši da više kamate i prinosi po trezorcima negativno utječu na tržište dionica.

Sve je veća zabrinutost investitora i uoči predsjedničkih izbora koji će se održati 5. studenoga. Bivši republikanski predsjednik Donald Trump i demokratska potpredsjednica Kamala Harris gotovo su 'poravnati' u izbornim anketama u ključnim tzv. 'swing' saveznim državama, pa ulagače brine tijesni izborni rezultat.

"Tržište je još uvijek donekle nestabilno, dijelom i zbog toga što smo rasli šest tjedana za redom i 10 od 11 mjeseci, a upravo sada se tržište, nakon tog velikog skoka, suočava s kamatnim stopama koje će ostati vjerojatno na višim razinama. Osim toga, povijesno gledano, volatilnost u izbornoj godini ima tendenciju porasta u listopadu. Sasvim je normalno da tržišta postanu nervoznija pred izbore", tumači Keith Lerner, iz Truist Advisory Servicesa.

Zvijezda tjedna bila je dionica Tesle, koja je u četvrtak poskupjela gotovo 22 posto, najviše u zadnjih 10-ak godina, čime se povećala tržišna kapitalizacija te kompanije u samo jedan dan za više od 140 milijardi eura. Tesla je, naime, izvijestila o solidnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju te iznenadila tržišta s prognozom o rastu njezine prodaje iduće godine za 20 do 30 posto.

Najveća gubitnica, pak, bila je dionica McDonaldsa, čija je cijena potonula protekloga tjedna 7,6 posto, najviše od ožujka 2020. godine, zbog izbijanja smrtnonosne E.coli bakterije u nekih njegovim restoranima u SAD-u, uzrokujući smrt jedne osobe i 22 hospitaliziranih.

I na europskim burzama najvažniji indeksi prošli su tjedan oslabili. Londonski FTSE indeks spustio se 1,3 posto, na 8.248 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,98 posto, na 19.463 boda, a pariški CAC 1,5 posto, na 7.497 bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter