svjetska tržišta

Većina azijskih burzi porasla, euro oslabio

| Autor: Hina
Burza/ilustracija (Unsplash)

Burza/ilustracija (Unsplash)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak porasle, dok je tečaj eura prema dolaru skliznuo na najnižu razinu u dva mjeseca jer se očekuje daljnje smanjenje kamata Europske središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji i Japanu pale između 0,2 i 0,6 posto, dok su u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Na kineskim se burzama trguje nesigurno, nakon što su kineske vlasti na konferenciji za medije pojasnile mjere za rješavanje krize na tržištu nekretnina.

Burzovni su indeksi porasli, no pale su cijene dionica u nekretninskom sektoru, što neki analitičari objašnjavaju nezadovoljstvom ulagača mjerama, a neki dobitonosnom prodajom nakon snažnog rasta posljednjih tjedana.

U Južnoj Koreji se, pak, trguje oprezno jer ulagači čekaju kvartalne poslovne rezultate nekoliko velikih kompanija, što bi moglo utjecati na smjer tržišta.

U Japanu su, pak, ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o uvozu i izvozu, koji ukazuju na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje.

Ostale burze u regiji prate jučerašnji rast Wall Streeta, kada je Dow Jones ojačao 0,8 posto, S&P 500 oko 0,5, a Nasdaq indeks 0,3 posto.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u bankarskom sektoru jer su ulagače oraspoložili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati Morgan Stanleya.

Cijena dionice te banke skočila je 6,5 posto, pa je indeks bankarskog sektora porastao 1,2 posto.

Indeks regionalnih banaka također je znatno porastao, za 1,5 posto.

S druge strane, pale su cijene velikih tehnoloških kompanija. Dionice Alphabeta, Applea, Meta Platformsa i Microsofta pojeftinile su između 0,2 i 1,6 posto.

„Mislim da se radi o rotaciji iz nekih velikih tehnoloških kompanija u velike financijske kompanije. Okruženje s ovakvim kamatnim stopama je pogodnije za zarade banaka, dok je s druge strane puno optimizma u vezi razvoja umjetne inteligencije već ugrađeno u cijene dionica tehnoloških kompanija”, objašnjava Michael Kantrowitz, strateg u tvrtki Piper Sandler.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,60 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,25 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149,15 na 149,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0850 dolara, najnižu razinu u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0890 dolara.

Slabost eura posljedica je očekivanja na tržištu da će Europska središnja banka na današnjoj redovnoj sjednici dodatno, već treći put ove godine, smanjiti kamatne stope.

Cijene su nafte, pak, porasle i tako nadoknadile jučerašnje gubitke. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,35 posto, na 74,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,40 posto, na 70,65 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter