svjetska tržišta

Europske burze blago porasle uoči odluka ECB-a

| Autor: Hina
Burza (Pixabay)

Burza (Pixabay)


Na većini europskih burzi cijene su dionica u četvrtak ujutro blago porasle jer se očekuje da će Europska središnja banka smanjiti kamatne stope već treći put ove godine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,06 posto, na 8.325 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,47 posto, na 19.525 bodova, a pariški CAC 0,46 posto, na 7.526 bodova.

U fokusu ulagača danas je sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), od kojih se očekuje smanjenje kamata za daljnjih 0,25 postotnih bodova, s obzirom da je u rujnu inflacija u eurozoni skliznula ispod ciljane razine od 2 posto.

ECB je u lipnju, a potom i u rujnu smanjio kamate za po 0,25 postotnih bodova, pa je ključna kamata na depozite srezana s rekordnih 4 na 3,5 posto.

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Japanu Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1 posto, dok su u Australiji porasle 0,8 posto.

Kineske su burze pale nakon što su tamošnje vlasti na konferenciji za medije pojasnile mjere za rješavanje krize na tržištu nekretnina.

U tom su sektoru cijene dionica oštro pale, što neki analitičari objašnjavaju nezadovoljstvom ulagača mjerama, a neki dobitonosnom prodajom nakon snažnog rasta posljednjih tjedana.

U Južnoj Koreji se, pak, trguje oprezno jer ulagači čekaju kvartalne poslovne rezultate nekoliko velikih kompanija, što bi moglo utjecati na smjer tržišta.

U Japanu su, pak, ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci o uvozu i izvozu, koji ukazuju na slabost kako domaće, tako i inozemne potražnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter