svjetska tržišta

Većina azijskih burzi porasla, kineske pale

| Autor: Hina
Burza/ilustracija (Unsplash)

Burza/ilustracija (Unsplash)


Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, kao i dan prije na Wall Streetu, dok su na kineskim tržištima pale jer je splasnula euforija nakon uvođenja poticajnih gospodarskih mjera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Japanu porasle između 0,2 i 1,3 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu pale između 0,5 i 1,3 posto.

Na kineskim su burzama cijene dionica pale jer je splasnula euforija koju su nedavno izazvale nove monetarne i fiskalne poticajne mjere.

Uz to, posljednji makroekonomski podaci ukazuju na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, a proći će još neko vrijeme dok nove poticajne mjere ne ubrzaju rast.

Na ostalim burzama, pak, vlada bolje raspoloženje, što se zahvaljuje jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je Dow Jones ojačao 0,5 posto, S&P 500 oko 0,8, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

Novi rekordi S&P 500 i Dow Jones indeksa zahvaljuju se optimizmu ulagača jer je u petak sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća dobro počela, s obzirom da je nekoliko velikih banaka izvijestilo o boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju.

Ovoga će tjedna izvješća objaviti više od 40 kompanija i banaka, a ulagači se nadaju nastavku niza dobrih rezultata, koji bi opravdali dosadašnji snažan rast cijena dionica.

Na najvećoj svjetskoj burzi najviše su jučer porasle cijene dionica tehnoloških divova. Među ostalim, cijena proizvođača čipova Nvidie skočila je više od 2 posto, na nove rekordne razine, pa su i jutros na azijskim burzama snažno porasle cijene dionica proizvođača čipova.

Dolar ojačao, cijene nafte oštro pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa se primaknula najvišoj razini u dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 103,30 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,10 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 149,20 na 149,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0905 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0925 dolara.

Cijene su nafte, pak, oštro pale, nakon što je OPEC smanjio procjene rasta potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, a Izrael poručio da na nedavni iranski napad neće odgovoriti napadom na naftna postrojenja u Iranu.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je jutros 3,05 posto, na 75,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,07 posto, na 71,57 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter