LONDON

Cijene nafte pale prema 74 dolara, stišan strah za iranska postrojenja

| Autor: Hina
(Snimila Dubravka Petrić/Pixsell)

(Snimila Dubravka Petrić/Pixsell)


Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara zbog medijskih izvješća koja sugeriraju da Izrael ipak neće napasti iransku naftnu infrastrukturu, preusmjerivši težište nagađanja ponovo na snižene procjene potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 3,29 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 74,17 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,58 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 3,38 dolara nižoj cijeni, od 70,45 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,73 dolara.

Tržišta su u proteklih desetak dana zaokupili signali o mogućem izraelskom napadu na iransku naftnu infrastrukturu. 

Iran je prije desetak dana poslao oko 200 balističkih projektila na Izrael u odgovoru na izraelski napad na glavni grad Libanona Bejrut u kojem su poginule stotine ljudi, uključujući i skupinu političkih i vojnih dužnosnika libanonskog Hezbollaha i časnika iranske Revolucionarne garde.

Tel Aviv je najavio odgovor, a Washington je poručio da će braniti Izrael. Američki predsjednik Joe Biden naznačio je da su moguća meta napada i iranska naftna postrojenja, dodavši da bi, da je na mjestu Izraela, izabrao drugu metu.

Izrael je u međuvremenu poslao oružane snage u Libanon, a u ponedjeljak je u zračnom napadu ubio najmanje 21 osobu, tvrdeći da su mete bile pozicije Hezbollaha.

U ponedjeljak pozornost trgovaca privuklo je izvješće Washington Posta, prema kojem je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao SAD-u da su voljni napasti iranske vojne ciljeve, a ne naftna i nuklearna postrojenja, kako su rekla dva neimenovana dužnosnika.

U takvim uvjetima pozornost tržišta ponovo se preusmjerila na procjene o potražnji za naftom.

Organizacija zemalja-članica nafte (OPEC) snizila je u ponedjeljak procjene rasta potražnje u ovoj godini za 100 tisuća barela dnevno, na 1,93 milijuna barela dnevno, istaknuvši moguće rizike u Kini, poput gospodarskih "izazova" i tranzicije teških kamiona na čišće gorivo. Snizili su i procjenu rasta u 2025., na 1,74 milijuna barela dnevno.

I Međunarodna agencija za energiju (IEA), savjetodavna agencija skupine vodećih potrošača u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), istaknula je u sniženim procjenama rasta potražnje očekivano posustajanje u Kini.  

Kineski uvoz sirove nafte smanjio se u prvih devet mjeseci ove godine gotovo za tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 10,99 milijuna barela dnevno, pokazali su u ponedjeljak podaci carinske uprave.

"Trgovci su zbog slabljenja potražnje isključili iz cijena 'ratnu premiju'", smatra Priyanka Sachdeva iz Philip Nove.

"Međutim, geopolitika i dalje podržava cijene nafte na aktualnoj razini. Kada ne bi bila uključena u jednadžbu, cijene bi zbog aktualnog narativa o slabljenju potražnje bile pale još više, možda i ispod 70 dolara po barelu", napomenula je Sachdeva.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica ovog ponedjeljka pojeftinio za 1,25 dolara, na 77,18 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter