Sigurnosni propusti

Talijanska banka se ispričala zbog krađe podataka, na udaru i premijerka Meloni

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Talijanska banka Intesa Sanpaolo ispričala se u nedjelju zbog sigurnosnog propusta i kompromitiranih podataka skupine klijenata, uključujući i premijerku Giorgiu Meloni.

Prošli četvrtak novine Domani izvijestile su da je zaposlenik Intese dobio otkaz nakon što je otkriveno da je 'špijunirao' bankovne račune tisuća klijenata, uključujući i onaj premijerke Meloni.

U nedjelju Intesa je potvrdila da su podaci kompromitirani.

„Kao što je i objavljeno, nelojalni zaposlenik naše banke teško je prekršio zakone, propise i interne procedure kako bi pristupio podacima i informacijama o pojedinim klijentima, valjanog opravdanja". stoji u priopćenju banke.

„Obavijestili smo Agenciju za zaštitu podataka, otpustili nelojalnog djelatnika i podnijeli prijavu kao oštećena strana. Iznimno nam je što se to dogodilo i ispričavamo se. Tako nešto ne smije se više nikada ponoviti", naglasila je u priopćenju vlasnica Privredne banke Zagreb.

Meloni je u subotnjem intervjuu za informativni program TG5 potvrdila incident, rekavši da očekuje da će pravosudni sustav istražiti što se dogodilo i što možda stoji iza kompromitacije podataka.

„Mislim da u javnom i u privatnom sektoru postoje zaposlenici koji nezakonito uzimaju informacije i prodaju ih – kome? To je odgovor koji čekamo, vjerojatno se iza toga kriju određeni interesi", rekla je talijanska premijerka u razgovoru za TG5.

U subotu izvori u Intesi rekli su da banka planira angažirati umirovljenog visokog dužnosnika financijske policije Antonia De Vitu i povjeriti mu posao nadzora kibernetičke sigurnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter