RAST CIJENA NAFTE

Cijene nafte iznad 79 dolara. Prati se situacija u Iranu

| Autor: Hina
(Pixabay)

(Pixabay)


Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 79 dolara, odražavajući nervozu trgovaca nakon signala da bi Izrael mogao napasti iransku naftnu infrastrukturu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 1,09 dolara nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 79,14 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,15 dolara višoj cijeni, od 75,53 dolara.

Trgovci pozorno prate situaciju na Bliskom istoku.

Tel Aviv je najavio odgovor na iranski napad balističkim projektilima na vojne ciljeve u Izraelu. Teheran je pak projektilima odgovorio na izraelski napad na glavni grad Libanona Bejrut u kojem su poginule stotine ljudi, uključujući i skupinu političkih i vojnih dužnosnika libanonskog Hezbollaha i časnika iranske Revolucionarne garde.

Iranski je odgovor time završen, glasila je poruka iz Teherana, ako sljedeći potezi Izraela ne budu zahtijevali reakciju. Tel Aviv je najavio posljedice, a Washington je naglasio da će braniti Izrael.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je krajem prošlog tjedna da bi meta najavljenog izraelskog napada na Iran mogla biti i naftna postrojenja.

Nekoliko sati kasnije Biden je stišao napetost, rekavši da bi, da je na mjestu Izraela, razmislio o alternativama.

"Izraelci još nisu donijeli odluku", rekao je Biden u petak novinarima na brifingu u Bijeloj kući. "Da sam na njihovom mjestu, razmislio bih o alternativama napadu na naftna polja", dodao je američki predsjednik.

Izrael bi mogao napasti iranske rafinerije ili glavni izvozni terminal na otoku Khargu kako bi Teheran lišio prihoda od izvoza derivata, nagađaju analitičari JPM-a.

U ponedjeljak analitičari su zaključili da Tel Aviv vjerojatno neće izravno napasti iransku naftnu infrastrukturu.

"Smatramo da su najmanje šanse da će se Izrael, među opcijama, odlučiti za izravan napad na iranska naftna postrojenja", rekli su u ANZ-u.

Napominju ujedno da Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) raspolaže rezervnim kapacitetima od sedam milijuna barela dnevno, sugerirajući da bi grupa mogla 'pokriti' eventualan gubitak iranskih barela.

Iran je član Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i proizvodi oko 3,2 milijuna barela dnevno, što odgovara oko tri posto globalne proizvodnje.  

Izrael je u međuvremenu nastavio s napadima na Libanon, a libanonski Hezbollah odgovorio je u ponedjeljak raketnim napadima na izraelsku luku Haifu. 

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u petak porasla za 2,76 dolara, na 77,66 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter