Eurostat

Hrvatska ponovno s najvećim padom troškova u poljoprivredi

| Autor: Hina
(Snimio Damir Spehar / Pixsell)

(Snimio Damir Spehar / Pixsell)


Hrvatska je i u drugom tromjesečju bilježila najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u EU, a padom cijena poljoprivrednih proizvoda pratila je europski prosjek, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata. 

Na razini EU-a poljoprivredni proizvodi pojeftinili su u drugom tromjesečju za tri posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdoblje, upola blaže nego na početku godine.

U skupini osnovnih proizvoda Eurostat je izdvojio jaja, žitarice i industrijske kulture kojima je cijena bila otprilike 14 posto niža nego u drugom tromjesečju prošle godine.

Najviše je pak poskupjelo maslinovo ulje, za 41 posto, a dvoznamenkasti rast cijena, za 10 posto bilježio je i krumpir, zbog manjka u opskrbi.

Cijene voća bile su tek tri posto više nego lani, uz značajne razlike među pojedinim skupinama proizvoda, napominju statističari. Limun je tako bio otprilike upola jeftiniji nego lani, a tropsko voće za 51 posto skuplje.

I cijene povrća zadržale su se, više-manje, na prošlogodišnjoj razini. Luk je bio upola jeftiniji, a mahune i cvjetača za gotovo 30 posto skuplje nego prošlog proljeća.

Jeftinija Mađarska

U 17 zemalja EU-a, od ukupno 25 čijim je podacima Eurostat raspolagao, cijene poljoprivrednih proizvoda bile su u drugom tromjesečju niže nego lani.

Daleko su najviše i u razdoblju od travnja do lipnja pojeftinili poljoprivredni proizvodi u Mađarskoj, za 13 posto. Slijede Poljska i Češka sa cijenama nižim za 12 odnosno za 10 posto.

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju bile za dva posto niže nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U prvom tromjesečju bili su pojeftinili za četiri posto.

Najviše su ovog proljeća poskupjeli poljoprivredni proizvodi u Grčkoj, za osam posto. Slijede Latvija, Cipar i Irska sa cijenama višim za nekih tri posto.

Niži ulazni troškovi

Cijene dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji pale su u Uniji u drugom tromjesečju u prosjeku za sedam posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.  

Na početku godine bile su se smanjile za 11 posto.

To znači da se ulazni troškovi u poljoprivredi EU-a smanjuju godinu dana, prema Eurostatovim izračunima.

Najviše su i u razdoblju od travnja do lipnja pojeftinila gnojiva i poboljšivači tla, za 19 posto. Slijedi stočna hrana sa cijenama nižim za 13 posto nego lani, izračunali su statističari.

Dvoznamenkasta petorka 

Ulazni troškovi u poljoprivredi bili su u drugom tromjesečju u svim zemljama EU-a niži nego lani, a najviše su pali u Hrvatskoj, za 14 posto, utvrdio je Eurostat.

Hrvatska je najveći pad bilježila i u prvom tromjesečju, za 20 posto u odnosu na početak prošle godine.

Umjetna gnojiva i poboljšivači tla pojeftinili su u Hrvatskoj u drugom tromjesečju za 35 posto, a stočna hrana za 23 posto. Troškovi sjemena i sjemenskog materijala stabilizirali su se pak, nakon 13-postotnog pada na početku godine, i bili su viši za tri posto nego lani. 

Motorno gorivo poskupjelo je za 10 posto, pet puta snažnije nego na početku godine. 

Dvoznamenkasti pad ukupnih ulaznih troškova u poljoprivredi bilježile su u drugom ovogodišnjem tromjesečju i Mađarska, Španjolska, Slovačka i Irska, za nekih 11 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter