zse

Očekuje se mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
Burza (iStock)

Burza (iStock)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, dok ulagači čekaju vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg blago rasta.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je porastao 0,22 posto, na 2.949 bodova, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.829 bodova.

Među sektorskim indeksima jedino je oslabio Crobextransport, za 0,92 posto, dok je najviše porastao Crobexturist, za 0,75 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 647 tisuća eura, oko 80 tisuća eura manje nego u petak.

Najveći promet imala je dionica Čakovečkih mlinova, 235 tisuća eura, a pritom joj je cijena porasla za 1,87 posto, na 10,9 eura.

S prometom od gotovo 90 tisuća eura slijedila je dionica Ericssona Nikole Tesle, kojoj je cijena oslabila 0,27 posto, na 188 eura.

Nešto veći promet, od gotovo 37 tisuća eura, zabilježila je i dionica Podravke, čija je cijena porasla za 0,31 posto, na 159,5 eura.

Među likvidnijima, najveći skok cijene ostvarila je dionica Hrvatske poštanske banke, za 2,6 posto, na 238 eura, dok je najviše pala cijena dionice Ine, za 3 posto, na 452 eura.

Na ZSE se jučer ukupno trgovalo s 34 dionice, pri čemu je cijena njih 13 porasla, osam pala i 13 stagnirala.

Svjetske burze porasle

I na svjetskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1,20 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,16 posto.

„Nakon korekcije prošlog tjedna, svjetski indeksi su novi tjedan započeli u plusu. Investitori se nadaju snižavanju kamatnih stopa Feda i ESB-a, dok s druge strane nervozu na tržištima potiču strahovanja zbog potencijalnog klizanja u recesiju. U fokusu tjedna su podaci o inflaciji u SAD-u koji su na rasporedu u srijedu, dok će danas u središtu zanimanja u SAD-u biti sučeljavanje predsjedničkih kandidata”, objašnjava Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,09 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77, a pariški CAC 0,99 posto.

„S naše strane Atlantika pratit će se makroekonomski podaci, a zbog opreza uoči podataka o inflaciji u SAD-u danas se očekuje otvaranje trgovanja u minusu”, kaže Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter