zse

Crobexi završili tjedan s različitim predznacima, tržište bez jasnog smjera

| Autor: Hina
Burza/ilustracija (Unsplash)

Burza/ilustracija (Unsplash)


Na Zagrebačkoj su burzi glavni dionički indeksi protekloga tjedna bilježili blage oscilacije, završivši tjedan s različitim predznacima, što ukazuje da je investitorima proteklih dana nedostajalo jasnih smjernica iz domaćeg poslovnog sektora.

Crobex indeks pao je prošli tjedan 0,11 posto, na 2.802 boda, oslabivši drugi tjedan zaredom. Crobex10 ojačao je, pak, 0,2 posto, na 1.678 bodova, prekinuvši 2-tjedni negativni niz.

Među sektorskim indeksima najviše je pao Crobexturist, za 1,7 posto, dok je najviše porastao Crobexindustrija, za 0,36 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,2 milijuna eura, što je za 800.000 eura više nego u tjednu ranije. Uz to, ostvareno je 1,71 milijun eura blok prometa, u transakciji povlaštenom dionicom Adrisa po cijeni od 60,2 eura.

U redovnom trgovanju tom dionicom ostvareno je 218 tisuća eura prometa, a cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 59,8 eura.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 1,2 milijuna eura prometa, dok joj je cijena pala 2,72 posto, na 5 eura, pa je među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 449 tisuća eura prometa, uz skok njezine cijene za 2,91 posto, na 212 eura.

U fokusu investitora bila je i dionica Zagrebačke banke, kojom je protrgovano za 215 tisuće eura, a cijena joj je stagnirala na 17,9 eura.

Najveća dobitnica bila je dionica Zvečeva, sa skokom cijene za 58 posto, na 38 eura. Njezina cijena približila se tako 38,71 euro, odnosno cijeni koju će Flexway Adriatic ponuditi za otkup preostalih dionica te tvrtke. Naime, Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u utorak odobrilo je zahtjev tvrtki Flexway Adriatic za objavljivanje ponude za preuzimanje preostalih 24,75 posto dionica Zvečeva.

Na ZSE se prošloga tjedna trgovalo s ukupno 57 dionica, pri čemu je cijena njih 23 porasla, 18 pala, a 16 stagnirala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter