zse

Crobexi na putu gubitaka u ovom tjednu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na Zagrebačkoj se burzi u petak očekuje mirno trgovanje jer je dio ulagača povezao jučerašnji praznik s predstojećim vikendom, pa bi Crobex indeks, koji je na putu tjednih gubitaka, mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

U četvrtak se na Burzi zbog praznika nije radilo, a u srijedu je Crobex indeks pao 0,54 posto, na 2.806 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,87 posto, na 1.709 bodova.

Zbog toga je Crobex na putu tjednih gubitaka, nakon dva tjedna rasta. U odnosu na početak tjedna, Crobex je trenutno u minusu oko 0,8, a Crobex10 oko 1,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je u srijedu 927 tisuća eura, otprilike isto kao i dan ranije.

Najveći promet imala je dionica Ericssona Nikole Tesle, 207 tisuća eura, a cijena joj je pala gotovo jedan posto, na 206 eura.

Po likvidnosti je slijedila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno 201 tisuću eura, a cijena joj je stagnirala na 5,14 eura.

Znatniji promet imala je još i dionica HT-a, 67 tisuća eura, a cijena joj se spustila 1,95 posto, na 30,2 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijima bila je dionica Luke Ploče, čija je cijena potonula 4,55 posto, na 126 eura, nakon što je kompanija izvijestila da je jedan od njihovih najznačajnijih poslovnih partnera, ArcelorMittal Zenica ugasio pogon koksare koji je djelovao u sklopu tvornice čelika u Zenici i da do daljnjega neće uvoziti ugljen preko te luke.

Najveća dobitnica bila je, pak, dionica Slatinske banke, sa skokom cijene za 5,76 posto, na 14,7 eura. Ta je banka izvijestila da je sklopila ugovor o kupnji Wuestenrot stambene štedionice, a sama transakcija ovisi o odobrenju regulatora - Hrvatske narodne banke i Europske središnje banke.

Na ZSE se u srijedu trgovalo s ukupno 39 dionica, pri čemu je cijena njih 10 porasla, 18 pala, a 11 ostala nepromijenjena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter