rast cijena

Stručnjak izračunao koja bi bila "poštena" cijena kruha. Odgovor bi vas mogao iznenaditi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Cijene kruha u Hrvatskoj rastu dvostruko brže nego nego u Europskoj uniji, usprkos tome što cijene sirovina i energije padaju. Tako je cijena štruce kruha pedeset posto skuplja nego što je bila prije dvije godine.

Razlog za rast cijena kruha bio je rast cijena sirovina i energije. Ali one već dugo padaju. Pa se nameće pitanje koja je trenutno fer cijena kruha. "Ključni faktori u cijeni kruha su uvijek sirovina, rad i energija. Moji izračuni govore da bi poštena cijena običnog kruha koji nije s nekim posebnim dodacima ili sastojcima mogla na polici koštati bez problema oko jedan euro", objasnio je za Dnevnik.hr poljoprivredni konzultant Ivan Malić.

Računicu je Malić objavio i na svome blogu. Prvi dio u računici cijene štruce kruha svakako je cijena sirovina: brašna, vode, kvasca. Prema trenutnim tržišnim cijenama, ona iznosi između 19 i 20 eurocenti po štruci. Trošak rada iznosi otprilike 16 centi po štruci, a amortizacija strojeva između 3 i 4 centa. Još dvadeset centi treba dodati na ime troška energije, logistike, ali i cijene kapitala. Nadalje, tu je i profit trgovaca koji iznosi oko 18 centi po štruci kruha. I na kraju naravno tu je profit pekara od otprilike 10 centi po štruci te razni ostali troškovi i PDV. Sve zajedno 1 euro.

A na pitanje zašto cijena štruce često premašuje euro i 60, pokušala je odgovoriti Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. "Velika je razlika hoćemo li računati koliki su ulazni troškovi nekog malog proizvođača i neke pekarske industrije. Da je to euro, to u principu radi svaka tvrtka za sebe", rekla je.

No, ključne sirovine svima su iste. I trenutno koštaju isto kao prije četiri godine, dok je trošak rada i kapitala porastao. “Logično bi bilo da je kruh nešto skuplji, ali procjenjujem možda u rangu nekih dvadeset do trideset posto maksimalno u odnosu na period od prije četiri godine”, rekao je Ivan Malić. Ipak, u odnosu na 2020. kruh je skuplji čak 60 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter