KIJEV

Ukrajinski trgovci žitaricama podigli procjenu ovogodišnjeg uroda

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ukrajinska udruga trgovaca žitom UGA podigla je u četvrtak procjenu ovogodišnjeg uroda žitarica i uljarica više od 10 posto, ističući povoljne vremenske uvjete i dobre prinose.

Procjena je podignuta za gotovo osam milijuna metričkih tona, na 76,8 milijuna metričkih tona.

Urod kukuruza procijenjen je na 26,9 milijuna tona, urod pšenice na 20,2 milijuna tona, a urod ječma na 5,2 milijuna tona, stoji u priopćenju UGA.

Ukrajina bi trebala proizvesti i 13,9 milijuna tona suncokreta, 3,9 milijuna tona uljane repice i 4,8 milijuna tona soje, izračunali su.

“Procjena ovogodišnje žetve podignuta je zbog povoljnih vremenskih uvjeta i prinosa koji su nadmašili očekivanja, a zasijana je površina bila manja za 2,2 milijuna hektara manja nego u prošloj godini", objašnjavaju u UGA-i.

Očekuju da će Ukrajina u sezoni 2023/2024., koja završava u lipnju iduće godine, izvesti 48 milijuna tona žitarica i uljarica, u usporedbi s 58 milijuna tona u netom završenoj sezoni 2022/2023.

Izvoz pšenice trebao bi se u sezoni 2023/2024. smanjiti na 15 milijuna tona, sa 16,8 milijuna tona u sezoni 2022/2023. Izvoz kukuruza trebao bi se smanjiti s 29,5 milijuna na 22 milijuna tona, procjenjuju.

„UGA naglašava da se općenito može očekivati da će se izvoz žitarica i uljarica u novoj sezoni 2023/2024. zadržati na navedenoj razini bude li Ukrajina mogla izvoziti preko svojih crnomorskih luka, kao i bude li logistika alternativnih ruta, uključujući dunavsku, poboljšana i jeftinija", ističu.

Rusija je sredinom srpnja istupila iz sporazuma o sigurnom izvozu preko Crnog mora, istaknuvši da nisu ispoštovane odredbe o ublažavanju sankcija Moskvi kako bi se omogućio izvoz ruskih žitarica i gnojiva. Požalili su se i da u siromašne zemlje nije stiglo dovoljno žitarica.

Sporazum je postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda koji su u srpnju izvijestili da je od početka kolovoza prošle do 10. srpnja ove godine iz tri ukrajinske luke na Crnom moru izvezeno 32 milijuna tona žitarica u 45 zemalja na tri kontinenta.

Najviše je žitarica izvezeno u Kinu, gotovo osam milijuna tona. Slijede Španjolska i Turska sa šest odnosno 3,2 milijuna tona. Među pet glavnih uvoznika svrstale su se još Italija i Nizozemska, s 2,1 odnosno dva milijuna tona žitarica.

Egipat se svrstao na šesto mjesto s uvezenih 1,6 milijuna tona žitarica.

Pšenica je činila oko četvrtine izvoza, a kukuruz polovinu, objavio je UN. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter