BERLIN

Njemački regulator proširuje istragu o mogućoj zloupotrebi subvencija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački regulator izvijestio je da je proširio istragu o mogućoj zloupotrebi subvencija u energetskom sektoru i na dobavljače toplinske energije.

Sredinom mjeseca regulator za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenuo je istragu kako bi utvrdio je li skupina dobavljača plina podešavanjem cijena omogućila zloupotrebu cjenovnog limita i državne pomoći.

Njemačka vlada izdvojila je 200 milijardi eura kako bi kompanijama i kućanstvima pomogla s plaćanjem rekordno visokih računa za struju i plin.

Bundeskartellamt objasnio je tada da sumnja da je skupina dobavljača plina podešavala cijene za krajnje potrošače koji su time stekli pravo na državnu pomoć, iako su cijene na tržištima u međuvremenu pale. 

Čelnik regulatora Andreas Mundt najavio je tada provjere i u sektoru grijanja.

U utorak izvijestili su da istražuju nekoliko dobavljača toplinske energije koji su podnijeli zahtjeve za avansnom isplatom (subvencija), prema zakonima o ograničenju cijena, naveo je Mundt.

Kao i kod prirodnog plina, i u sektoru grijanja isplaćene subvencije za prvo tromjesečje čine oko 15 posto ukupnog iznosa, rekao je čelnik regulatorne agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, potvrdivši da planiraju provesti istragu i u sektoru proizvodnje struje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter