Festival Internazionale di Musica Bale

Gorizia Guitar Orchestra otvorili 13. Bale – Valle Armonica

| Autor: Glas Istre
Gorizia Guitar Orchestra

Gorizia Guitar Orchestra


Ovogodišnji 13. Festival Internazionale di Musica Bale – Valle Armonica 2024. svečano je otvoren sinoć na Trgu Tomaso Bembo u Balama, a publika je uživala u koncertu Gorizia Guitar Orchestra, kojim je dirigirao maestro Claudio Pio Liviero.

Na svečanosti otvaranja publiku je pozdravio maestro Liviero, koji je i umjetnički direktor Festivala, te najavio ovogodišnji bogati program koncerata koji se svake večeri do 7. srpnja s početkom u 21 sat, uz slobodan ulaz, održavaju na prekrasnom glavnom trgu u Balama.

Dio programa je i međunarodno gitarističko natjecanje pod pokroviteljstvom ugledne tvrtke "Altamira Guitars" čiji će se finalisti predstaviti na završnom koncertu zadnje večeri 13. Festivala Internazionale di Musica Bale – Valle Armonica 2024.

Aktualni sastav orkestra Gorizia Guitar uključuje najbolje gitariste iz cijele regije Friuli-Venezia Giulia, a od samog početka voditelj je maestro Claudio Pio Liviero. Orkestar surađuje s međunarodno priznatim solistima, a na koncertu u Balama uz Gorizia Guitar Orchestra su kao solisti nastupili Maria Francesca Arcidiacono, gitara i Riccardo Bertossa, gitara.

Ono po čemu će koncert u Balama biti posebno zapamćen je to da je Gorizia Guitar Orchestra prvi put pred publikom izveo slavnu skladbu grupe Queen"Bohemian Rhapsody" F. Mercuryja, a aranžman je potpisala Giulia Liberalato. Na koncertnom programu koji je izveden na Trgu Tomaso Bembo bila su i djela A. Vivaldija "Koncert u D-duru", G. Tortora "Vjetrovi s juga" i "Ples", S. Myersa "Cavatina", L. Brouwera "Kubanski krajolik s kišom", S. Raka "Rumba", A. Ramireza "Alfonsia y el mar", R. Dyensa "Tango an Skai". Oduševljena publika pozvala je orkestar na bis i kao veliki finale koncerta izvedena je "Rumba".

Ovogodišnji Festival, u sklopu kojeg će se do 7. srpnja održati devet vrhunskih koncerata glazbenika međunarodne karijere, prema najavi umjetničkog direktora Claudia Pia Liviere donosi koncertni programu koji uključuje širok krug skladatelja i glazbenih djela od klasične do moderne glazbe.

Već večeras, u nedjelju 30. lipnja na Trgu Tomaso Bembo nastupit će mladi i talentirani gitarist Riccardo Bertossa s bogatim programom koji ide od glazbe antike do španjolske glazbe, sve do slavnog "Tanga en Sky" skladatelja Rolanda Dyensa. U ponedjeljak 1. srpnja gošća Festivala bit će talentirana harfistica Paola Gregoric, a u utorak 2. srpnja na programu je Duo Crisalide koji čine Maria Francesca Arcidiacono (gitara) i Mario Milosa (gitara i glas) koji će publiku povesti na sentimentalno putovanje kroz Napulj 18. i 19. stoljeća, izvodeći neke od najljepših napuljskih pjesama.

U srijedu, 3. srpnja, vrlo originalan trio glazbenika koji djeluje u sastavu Giovanni Floreani, Lorenzo Marcolia i Didier Ortolan, predložit će publici glazbeno putovanje Europom s gajdama i drugim manje poznatim tradicionalnim instrumentima donoseći na scenu popularnu glazbu ali i modernije eksperimente.

U četvrtak, 4. srpnja, nastupit će mladi i talentirani gitarist Davide Mascia, pobjednik 21. izdanja Međunarodnog gitarističkog natjecanja "Altamira Gorizia – Enrico Mercatali Prize 2024.". U petak 5. srpnja pozornica je rezervirana za izvanrednog bugarskog gitarista Davida Dyakova koji će nastupiti kao solist, a u drugom dijelu koncerta i uz potporu smanjenog sastava Gorizia Guitar Orchestra i izvesti poznati Concerto in La Maggiore op.3 talijanskog skladatelja Maura Giulianija iz 19. stoljeća.

U subotu 6. srpnja nastupit će hrvatski gitarist Petar Čulić koji će i pjevati pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku, a finale međunarodnog gitarističkog natjecanja održat će se u nedjelju 7. srpnja na Trgu Tomaso Bembo kada će nastupiti tri finalista po izboru žirija za dodjelu najprestižnije nagrade natjecanja.

O pobjedniku će odlučivati i publika koja će glasati na posebnim glasačkim listićima i odabrati tko je po njihovoj ocjeni najuspješniji natjecatelj ovogodišnjeg natjecanja. 

Ulaz na sve koncerte je slobodan, a početak je u 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini