BALE-VALLE ARMONICA INTERNATIONAL MUSIC FESTIVAL 2024.

Gorizia Guitar Orchestra i maestro Claudio Pio Liviero na Trgu Tomaso Bembo u Balama

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


    Ovogodišnje, 13. izdanje glazbene manifestacije "Bale-Valle Armonica International Music Festival 2024" bit će svečano otvoreno u subotu 29. lipnja s početkom u 21 sat na Trgu Tomaso Bembo u Balama, a nastupit će Gorizia Guitar Orchestra kojim će dirigirati Claudio Pio Liviero, umjetnički voditelj manifestacije. Kao solisti nastupit će Maria Francesca Arcidiacono i Ricardo Bertossa.

    Koncert ovog jedinstvenog ansambla gitara ponuditi će publici osebujan program koji spaja klasičnu i modernu glazbu, a između ostalog izvest će originalan i novi aranžman vrlo poznate pjesme "Bohemian Rhapsody" grupe Queen. Bit će to prvi u nizu vrhunskih glazbenih događanja koji su u sklopu ovogodišnjeg Festivala na programu svake večeri do 7. srpnja na središnjem trgu u Balama s početkom u 21 sat.

    - Festival ove godine doživljava svoje trinaesto izdanje, a tijekom dosadašnjih edicija uvijek smo predstavljali vrhunske koncerte na kojima su nastupali ugledni glazbenici s međunarodne i domaće glazbene scene. U programu naših koncerata svojoj smo publici predstavili širok krug skladatelja i glazbenih djela od klasične do moderne glazbe, a tako će biti i ove godine, jer uvijek želimo zadovoljio potrebe i ukuse pažljive publike koja tijekom ljetnih večeri posjećuje prekrasne Bale i njegove fascinantne uličice i trgove, kaže umjetnički direktor manifestacije Claudio Pio Liviero.

    Objašnjava da je Festival, iako nastao kao koncertni program, tijekom dosadašnjih izdanja uspio povezati različite umjetničke forme, veličanstveno spajajući glazbene nastupe sa slikarskim susretima i kolektivnim izložbama slika u Balama. Dok je u prvim izdanjima Festival bio posvećen samo klasičnoj gitari, u program su s vremenom uključeni i nastupi glazbenika koji sviraju i druge instrumente te koncerti različitih ansambala te je "Bale-Valle Armonica International Music Festival" postao cijenjena glazbeno-umjetnička smotra.

    - Posebno smo ponosni da su organizatori uglednog Međunarodnog gitarističkog festivala "Altamira Guitar Competition - Enrico Mercatali Prize" koji se održava u svibnju u Italiji u Goriziji odlučili prije osam godina i u Balama u sklopu Armonica International Music Festivala organizirati i međunarodno glazbeno natjecanje. Prvotno je to bilo natjecanje otvoreno samo za klasičnu gitaru, s vremenom je prošireno i na druge glazbene instrumente, a ove godine doživljava svoje osmo izdanje. U sklopu Međunarodnog natjecanja klasične gitare prestižna kineska multinacionalna kompanija "Altamira Guitars" postala je glavni sponzor natjecanja, te su u nagradni fond natjecanja uvrštene neke od najboljih gitara ove ugledne tvrtke, ističe maestro Claudio Pio Liviero.

    Predstavljajući program ističe da će nakon subotnjeg svečanog otvaranja, već u nedjelju 30. lipnja na festivalskoj pozornici nastupiti mladi i talentirani gitarist Riccardo Bertossa s bogatim programom koji ide od glazbe antike do španjolske glazbe, sve do slavnog "Tanga en Sky" skladatelja Rolanda Dyensa. U ponedjeljak 1. srpnja gošća Festivala bit će talentirana harfistica Paola Gregoric, a u utorak 2. srpnja na programu je Duo Crisalide koji čine Maria Francesca Arcidiacono (gitara) i Mario Milosa (gitara i glas). Ovaj će Duo publiku povesti na sentimentalno putovanje kroz Napulj 18. i 19. stoljeća, izvodeći neke od najljepših napuljskih pjesama.

    U srijedu, 3. srpnja, vrlo originalan trio glazbenika predložit će publici glazbeno putovanje Europom s gajdama i drugim manje poznatim tradicionalnim instrumentima donoseći na scenu popularnu glazbu ali i modernije eksperimente. U četvrtak, 4. srpnja, nastupit će mladi i talentirani gitarist Davide Mascia, pobjednik 21. izdanja Međunarodnog gitarističkog natjecanja "Altamira Gorizia – Enrico Mercatali Prize 2024.". U petak, 5. srpnja, pozornica je rezervirana za izvanrednog bugarskog gitarista Davida Dyakova. On će u prvom dijelu koncerta nastupiti kao solist, a u drugom dijelu će se predstaviti uz potporu smanjenog sastava Gorizia Guitar Orchestra i izvesti poznati Concerto in La Maggiore op.3 talijanskog skladatelja Maura Giulianija iz 19. stoljeća. Poseban gost večeri i Festivala bit će gradonačelnik Gorizie dr. Rodolfo Ziberna. U subotu 6. srpnja nastupit će hrvatski gitarist Petar Čulić koji će i pjevati pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku, a finale međunarodnog gitarističkog natjecanja održat će se u nedjelju 7. srpnja na Trgu Tomaso Bembo kada će nastupiti tri finalista po izboru žirija za dodjelu najprestižnije nagrade natjecanja. O pobjedniku će odlučivati i publika koja će glasati na posebnim glasačkim listićima i odabrati tko je po njihovoj ocjeni najuspješniji natjecatelj ovogodišnjeg natjecanja, objašnjava Claudio Pio Liviero.

    Više informacija o Festivalu može se pronaći na društvenim mrežama i stranicama Općine Bale i Turističke zajednice općine Bale.

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter









    Web kamere

    Pula

    Pula: Golden Gate of
    Pula: Golden Gate of

    Pula

    Pula: Forum
    Pula: Forum