velikan naše kinematografije

Program posvećen Veljku Bulajiću uoči službenog početka Pulskog filmskog festivala

| Autor: Kim Cuculić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Kinotekom u Kinu Valli, uoči službenog početka 71. Pulskog filmskog festivala, od 5. do 9. srpnja održat će se filmski program posvećen nedavno preminulom velikanu naše kinematografije, redatelju Veljku Bulajiću.

Bulajić je rođen 1928., a preminuo je u travnju ove godine. Prvi mu je dugometražni igrani film "Vlak bez voznog reda" (1959.) dobio Zlatnu arenu za scenarij i bio uvršten u glavni program Filmskog festivala u Cannesu.

Tijekom Pulskog festivala za djecu je pripremljen već dobro poznat program "Pulica" koji se odvija u Kinu Valli u prijepodnevnom terminu od 10 sati, a donosi pet filmova. Tijekom Festivala održava se i radionica animiranog filma "Škare, papir, dinosaur" pod vodstvom Vibor Juhasa.

Film "Posljednji put kad smo bili djeca" (2023.) talijanska je obiteljska komedija, ujedno i redateljski prvijenac glumca i komičara Claudija Bisija prema istoimenom romanu Fabija Bartolomeija, o četvero desetogodišnjaka čija je bezbrižnost djetinjstva zarobljena u Drugom svjetskom ratu.

Hvaljena norveška obiteljska drama "Lars je LOL" (2023.), u režiji Eirika Saetera Stordahla i prema bestseleru Iben Akerlie, dobitnica je Nagrade Europske asocijacije filma za djecu (ECFA) 2024.

Na programu je i norveška obiteljska komedija glumice i redateljice Marianne Sand "Karsten i Petra: Zlatni prsten s Atlantide" (2023.), a tu su i dvije zabavne animirane avanture: "Lisac i zečica spašavaju šumu" (2024.) nizozemske redateljice Masche Halberstadt, premijerno prikazana u dječjem natjecateljskom programu Generation Kplus filmskog festivala u Berlinu te "Tko si ti, Mama Mu?" (2023.) švedskog redatelja Christiana Rylteniusa.

Glasove u animiranom filmu "Lisac i zečica spašavaju šumu" daju Hrvoje Klobučar, Daria Knez, Ivan Đuričić, Jan Kerekeš, Vanda Winter i drugi domaći glumci. Selektorica programa je Nataša Šimunov.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater