FILMSKO STVARALAŠTVO

Četvrto izdanje Vodnjan film festivala u Fažani film festivala

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Da filmska kreativnost nema granica, dokazano je sinoć na 4. izdanju Vodnjan film festivala u Fažani film festival (VFFuFFF), održanom u šumici ispred bivše kasarne u Fažani. Ovaj događaj, posvećen nekonvencionalnom filmskom stvaralaštvu, privukao je brojnu publiku koja je uživala u kratkometražnim filmovima punim spontane glumačke izvedbe i satire.

Na ovogodišnjem festivalu, kojeg organiziraju La Udruga iz Vodnjana, uz podršku Prostora za urbanu kulturu iz Fažane, prezentirano je 15 kratkih neobrađenih filmskih uradaka, a iako se žanrovski i tematski razlikuju, zajednička im je dobra doza humora. Nameće se pitanje je li zabavnije publici tijekom gledanja filma ili filmskoj ekipi dok ga stvara. Filmovi su bili snimani različitim tehnikama, uključujući kamere, mobitele, te različite tehnike snimanja kao što su Play-Pause ili In-camera.

- Nikad ne znamo što očekivati tako da nam je drago da je došlo ovoliko ljudi koji su, nadam se, uživali sat i pol vremena s ovim dosta ludim, uzbudljivim i zanimljivim filmovima. Prijavljeno je bilo 30-ak filmova, selekcija je bila dosta naporna i rigorozna, raspravljalo se dugo i došli smo do magičnog broja od 15, odnosno 12 filmova i tri VFFuFFF junior paketa, kažu nam Vodnjanci Eric Ušić i Edi Smoljan, suorganizatori festivala koji se, osim iza ekrana, često mogu vidjeti i na njemu.

- Snimamo kako kome dođe ideja, nema pravila, sve ovisi tko se nađe na nekom mjestu. Uvijek je neka želja prije da se napravi film, koja se kuha dan ili tjedan, ali treba pogoditi taj trenutak da se svi skupimo i snimamo situaciju, pojašnjava Smoljan.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Nakon glasanja publike za najbolje glumce, kostimografiju i druge kategorije, sretni dobitnici na lutriji su osvojili korisne nagrade poput moča za pod, špeže ili zagrljaja. A poslije dodjele prestižnih Zlatnih strijela, kraj još jednog festivala u sjajnoj je atmosferi proslavljen s višesatnim plesom.

Zlatna strijela za najbolji film, po mišljenju publike i stručnog žirija, pripala je filmu "The Friends" autora Tea Morosina i Erica Ušića. Marko Zdravković-Kunac osvojio je nagradu za najbolju glavnu ulogu, dok je Marino Morosin zaslužio priznanje za najbolju sporednu ulogu u filmu "Science Hour". Osim glumačkih nagrada, festival je nagradio i tehničke aspekte filmova. Film "Pacovi", u kojem su glumili Oleg Morović i Tibor Marko Jakulić, osvojio je nagrade za najbolju kameru i kostimografiju, dok je najbolju glazbu ponio film "Germageddon".

Film "Čovjek Boom" dobio je nagradu za najbolji specijalni efekt i najbolju profesiju. Najbolji citat festivala bio je "I malo je dovoljno" iz filma "The Sample". S druge strane, film "United Colors of Zagreb" Igora Bezinovića nije prošao neprimijećeno i osvojio je prestižnu nagradu za najgori film. Jedan od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg VFFuFFF-a bila je nova kategorija nazvana VFFuFFF junior, koja je donijela svježi vjetar u svijet nekonvencionalnog filma. Nova nagrada, zlatna strelica, dodijeljena je filmu pod nazivom "Gioventù" (Banda filmata). Osim filmskih nagrada, VFFuFFF je dodijelio posebnu nagradu organizacije, koja je otišla filmu "Čovjek-Man", stvorenog od strane Ivana Šaravanje, Jurice Pačelata i Vena Mušinovića. Posebna kategorija, strijela "Thank You Forever", dodijeljena je Petri Pletikos za njezin dugogodišnji doprinos festivalu.

Četiri nagrade našle su se u rukama Pulske filmske tvornice, a voditelj PFT-a Marko Zdravković-Kunac pojasnio nam je da je proces izrade filmova, koji nema ograničenja, vrlo kreativan i podsjeća na početak kinematografije kada se film snimao bez ikakvih pravila.

- Što snimiš, snimiš. Stisneš stop na kameri i to je to. Fora je u tome što je to grupni rad, to je taj najveći gušt, kad se dobra ekipa skupi. A tu se baš fuzirala ekipa iz Pulske filmske tvornice i ekipa iz Novog Vodnjanskog filmskog vala, urnebesno smo se dobro zabavljali. Sad idemo dogovoriti kako ćemo to podijeliti, motorkom po pola, rekao je Zdravković.

Festival je prvi put ugledao svjetlo dana 2020. godine, zahvaljujući inicijativi kolektiva Novi vodnjanski filmski val (NVFV) i udruge Kasarna - Prostor za urbanu kulturu iz Fažane. Za kraj, dečki su publici koja ih vjerno prati godinama poručili: "Thank you forever!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter