BERLIN

Njemačka vjeruje da će se brzo pronaći rješenje za blokadu proračuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio je u utorak uvjerenost da će se brzo pronaći rješenje za blokadu višegodišnjeg proračuna EU-a i plana oporavka na koje su Mađarska i Poljska uložile veto.

„U satima i danima koji dolaze sjest ćemo sa svim zainteresiranim stranama kako bismo pronašli rješenje”, rekao je Maas na konferenciji za novinare.

„Njemačka, u svojoj sadašnjoj ulozi predsjedateljice Vijećem EU-a, dijelom je odgovorna za pronalazak rješenja nakon što su Poljska i Mađarska uložile veto, zbog naše uloge posrednika u tom procesu”, dodao je.

„Uvjeren sam da će se pronaći rješenje”, naglasio je, jer „toliko je novca u igri i toliko ga članica EU-a očajno treba i čeka da nam treba ne samo rješenje, nego brzo rješenje”.

Budimpešta i Varšava blokirale su u ponedjeljak sedmogodišnji proračunski okvir EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. i plan oporavka dogovorene u srpnju, otvorivši put za potencijalnu veliku krizu usred drugog vala pandemije covida-19.

Protive se stalnom mehanizmu uvjetovanja isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Mađarska i poljska blokada kažnjava europske građane, koji bi mogli platiti „jako visoku cijenu”, upozorio je njemački državni tajnik za europske poslove Michael Roth.

„Nema isprika za nove odgode. Pozivam sve da preuzmu odgovornost”, dodao je, pred video-konferenciju s europskim kolegama.

„Nije vrijeme za veto nego treba brzo djelovati u duhu solidarnosti. Naši građani platili bi jako visoku cijenu za blokadu”, poručio je.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Poljska očekuje ustupke

Poljska je poručila u utorak da očekuje da joj Bruxelles ponudi ustupke.

„Čekamo nove prijedloge koji će biti u skladu s europskim ugovorima i kao drugo, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz srpnja, kada je proračun EU-a dogovoren”, rekao je glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller za državni radio.

Citirajući izvor blizak poljskoj vladi, poljski dnevni list Dziennik Gazeta Prawna prenio je da je Poljska svjesna da neće biti moguće ukinuti mehanizam uvjetovanosti, ali bi pozdravila kada bi ga se ublažilo.

Poručuje također da je veto tek početak rasprave kojom bi se trebao postići kompromis.

„Polako, ovo su samo razgovori na razini veleposlanika, najvažnija rasprava tek je pred nama”, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Szymon Szynkowski vel Sek za državnu televiziju.

„Poljska želi da se dugoročni proračun usvoji što je prije moguće... ali to nije moguće uraditi na račun suvereniteta država članica”.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je provela agencija United Surveys pokazalo je da 57 posto Poljaka podržava veto, a 20 posto je protiv.

Poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) podržava 30 posto birača, pokazalo je drugo ispitivanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter