BRUXELLES

Bugarska podržava plan za oporavak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bugarski premijer Bojko Borisov, koji je u četvrtak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, distancirao se od Mađarske i Poljske, koje su uložile veto na višegodišnji proračun EU-a i plan za oporavak od koronakrize.

Ocijenio je da je plan za oporavak „uravnotežen i prihvatljiv”, uvjeravajući u svoju potporu njemačku kancelarku koja predsjeda Vijećem EU-a do kraja godine.

Mađarska i Poljska protive se uvjetovanju isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava, a u tome ih podržava i Slovenija.

Rumunjski premijer Ludovic Orban u četvrtak je također AFP-u ponovio svoju predanost demokratskim vrijednostima na kojima se temelji EU.

Slovačka i Češka također su u toj skupini zemalja.

„Bugarski premijer je bio kategoričan: vrijeme je da budemo ujedinjeni i da djelujemo zajedno”, navodi se u priopćenju njegova ureda.

Zahvalivši njemačkom predsjedništvu na postignutom dogovoru o planu oporavka, Borisov je izrazio uvjerenost da će proračunski paket biti usvojen u Vijeću EU-a što je moguće prije kako bi ga države članice mogle početi koristiti.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

Mađarska i Poljska u ponedjeljak su blokirale donošenje dijela paketa o sedmogodišnjem proračunu EU-a i plana za oporavak jer se ne slažu s mehanizmom uvjetovanja isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.

Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.

U Bruxellesu se već neformalno razgovara o mogućim opcijama ako Mađarska i Poljska ustraju u blokiranju financijskog paketa. Jedna od tih opcija jest da se VFO i plan za oporavak razdvoje te da se za usvajanje plana za oporavak koristi mehanizam pojačane suradnje.

Pojačana suradnja je mehanizam predviđen ugovorom o EU-u. Zamišljen je za rješavanje situacija kada o nekoj temi, za koju je inače potrebna suglasnost svih članica, nije moguće postići konsenzus. Za pokretanje mehanizma pojačane suradnje potrebno je da to zatraži najmanje devet zemalja članica. 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je u četvrtak nakon kratke rasprave o tom pitanju na video-samitu EU-a da se većina država slaže s uvođenjem mehanizma uvjetovanosti, ali da je "dio članica" rekao da ne može podržati većinu.

"Mi ćemo nastaviti raspravu kako bismo pronašli rješenje prihvatljivo za sve", rekao je Michel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je nakon samita izjavila da se mora pronaći rješenje za blokadu. "Moramo pokušati naći rješenje. Jasno je koliko je to važno. Riječ je o ozbiljnom problemu koji moramo riješiti i na tome ćemo teško i ozbiljno raditi", rekla je kancelarka.

Sličnu poruku uputila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "Trebamo sjesti, pregovarati, saslušati koji su problemi i pokušati ih riješiti", istaknula je.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter