PREMIJER U Bruxellesu

Plenković: suradnja sa zemljama Zaljeva važna i za EU i Hrvatsku

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Suradnja s arapskim državama u Zaljevu iznimo je važna je za EU i Hrvatsku s obzirom da je to područje bogato energetskim resursima, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“To su zemlje koje su itekako važne u ukupnim vanjskopolitičkim odnosima Europske unije s obzirom da su bogate energetskim resursima, naftom i plinom”, rekao je Plenković uoči prvog sastanka na vrhu između 27 članica EU-a i šest zaljevskih zemalja - Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Saudijske Arabije,  Omana, Katara i Kuvajta.

Dodao je da su te zemlje važne i za odnose na Bliskom istoku, kojem prijeti daljnja eskalacija sukoba. 

Plenković je rekao da je prošle godine Hrvaska imala s tim zemljama trgovinsku razmjenu u iznosu od 705 miljuna dolara.

Čelnici EU-a u četvrtak se sastaju na svom redovitom jesenskom samitu, na kojem će razgovarati o potpori Ukrajini, migracijama, stanju na Bliskom istoku, gospodarskoj konkuretnosti.

Na sastanku će biti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji će europskim čelnicima predstaviti svoj plan pobjede za okončanje rata.

“Bit će to prigoda za još jedan iskaz snažne potpore Ukrajini u njezinoj obrani”, rekao je Plenković, ističući da je važno osigurati da Ukrajina bude što snažnija jer samo snažna Ukrajina promjenom ravnoteže može doći u poziciju da vrati svoja okupirana područja.

Što se tiče pitanja migracija, Plenković je rekao da se Hrvatska zauzima za jačanje vanjskih granica EU-a i da zapadnobalkansoj migrantskoj ruti, prije svega na granici između Bugarske i Turske, te da zemlje jugoistoka Europe koje su izvan EU-a, treba privoljeti da ujednače svoje vizne politike s europskom kako bi se spriječilo da tamo ljudi dolaze kao turisti, a onda nakon toga pokušavaju ilegalno prijeću u EU-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter