NOVI DOKAZI

Uskoro se nastavlja suđenje dimnjačaru za tragičnu smrt mladog para iz Poreča TROVANJEM NA PIRU U VIŠNJANU 

| Autor: Marica KOŠTA
Preminuli Patrik Blaško i Lara Nikolić (lijevo), optuženi Đino Tomić (gore), agroturizam Milena (dolje)

Preminuli Patrik Blaško i Lara Nikolić (lijevo), optuženi Đino Tomić (gore), agroturizam Milena (dolje)


U kolovozu ove godine je Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo novu istragu i to protiv Đorđa Stefanova, vlasnika agroturizma Milena i direktora tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli Marka Bajraktarevića, te same tvrtke D.I.M.Š.O

Zbog novih dokaznih prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Puli, suđenje dimnjačaru Đinu Tomiću (26) iz Čavala optuženom na pulskom sudu da je iz nehaja prouzročio smrt Porečana Patrika Blaška (27) i Lare Nikolić (22) u agroturizmu Milena, u mjestu Bačva kod Višnjana, sutkinja Vera Glasnović Gjoni pomaknula je s ove na iduću srijedu.

Đino Tomić, zaposlenik tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavala optužen je da je iz nehaja propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao, što je dovelo do smrti Patrika Blaška i Lare Nikolić u apartmanu agroturizma 25. listopada 2015. godine. Blaško i Nikolić bili su dvoje od 18 uzvanika na svadbenom slavlju u agroturizmu.

Nakon nekoliko ročišta na pulskom Općinskom sudu, pa i nakon nalaza i mišljenja vještaka, postalo je prilično upitno je li za tragediju u Bačvi odgovoran samo dimnjačar. Do ljetos se isključivo njega teretilo da je 18. srpnja 2015., dakle tri mjeseca prije tragedije, u turističko-ugostiteljskom objektu u Bačvi, obavljajući poslove dimnjačara, iz nehaja propustio provjeriti ispravnost i funkcioniranje dimnjaka koji je spojen na plinski kotao, pa nije niti utvrdio da je dimnjak tehnički neispravan i nije obavijestio opskrbljivača da isključi dovod plina dok se dimovod ne dovede u ispravno stanje.

Dimnjak je u takvom neispravnom stanju ostao u uporabi pa je 25. listopada ujutro u apartmanu u kojem su spavali Patrik i Lara došlo do izlaska dimnih plinova iz dimovodnog kanala kroz elektro-instalacije i instalacije klima uređaja.

No, u kolovozu ove godine je Općinsko državno odvjetništvo u Puli pokrenulo novu istragu i to protiv Đorđa Stefanova, vlasnika agroturizma Milena i direktora tvrtke D.I.M.Š.O. iz Čavli Marka Bajraktarevića, te same tvrtke D.I.M.Š.O.

Nakon pokretanja nove istrage Ingrid Barić, odvjetnica koja zastupa obitelji preminulog mladog para kazala je da je u postupku bilo vidljivo da dimnjačar Tomić ne može biti sam kriv za tragediju.

Odvjetnica Barić kazala je da je provedeno vještačenje pokazalo da je postavljeni kotao na plin bio neispravan.

- Ne dvojimo kolika je čija odgovornost, no smatramo da obitelji preminulog para imaju pravo znati istinu i naravno da krivac ili krivci, budu osuđeni. Vjerujem da Tomić ima dio krivice jer je odmah po dolasku u agroturizam Milena trebao utvrditi da nema atesta za dimnjak i reći vlasniku da se isti ne smije koristiti dok se taj test ne dobije. S druge strane, Tomić je upućen na čišćenje dimnjaka 18. srpnja 2015. godine, a ne provjeru ili testiranje tri mjeseca prije tragedije, kazala je ljetos odvjetnica Barić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter